Izmjenama Zakona o kaznenom postupku istraga neće postati tajna

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/veljača/HN20230214920480.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da se izmjenama Zakona o kaznenom postupku istraga neće postati tajna, niti će se tim izmjenama narušiti sloboda medija.

Prema trenutnom prijedlogu o kojemu raspravlja radna skupina, razmatra se propisivanje novog kaznenog djela odavanja sadržaja dokaznih radnji, ono će se odnositi na dio kaznenog postupka koji je sadašnjim zakonom označen kao “nejavan”.

„Propisivanje posebnog kaznenog djela neovlaštenoga otkrivanja sadržaja dokaznih radnji je nešto što postoji i u drugim zakonodavstvima, prije svega njemačkom, francuskom i talijanskom, a postoje i države koje samu istragu kvalificiraju kao tajnu, ali mi nećemo ići u tom smjeru“, kazao je ministar.

Na pitanje zašto se baš sada, kada u  javnost izlaze informacije bivših i sadašnjih državnih dužnosnika, ide u zakonske izmjene, istaknuo je da se o tome razgovara s policijom, DORH-om i Uskokom još od prošle godine. “Politička šteta nije motiv ovih najavljenih izmjena”, napomenuo je.

“Imamo stav da treba zaštiti pravo na privatnost  i presumpciju nevinosti osoba na koje se odnosi kazneni postupak”, pojasnio je i dodao da otkrivanje informacija iz nejavnog dijela kaznenog postupka šteti njegovim probitcima.

Odgovorio je na optužbe oporbe koja je najavljene izmjene ocijenila nedemokratskima, istaknuvši da se time koriste za dobivanje određenih političkih poena.

“Danas ste od strane oporbenih političara konstatira da se vraćamo u neka davna vremena, da se novinari žele spriječiti da objavljuju određene informacije. Otklanjamo tezu da će se novinari kroz propisivanje kaznenog djela procesuirati”, istaknuo je Malenica.

Pojasnio je da bi novim kaznenim djelom ne bi bili obuhvaćeni novinari, već isključivo sudionici postupka - tužitelji, policija, stranke i njihovi branitelji.

“Na jednu stranu imamo pravo javnosti da ima informacije o kaznenom postupku, to nitko ne spori (...). Smatramo da mediji imaju pravo objavljivati informacije o kaznenom postupku”, rekao je ministar.

Ističe, međutim, da se ovim izmjenama neće ići u smjeru da se sama istraga proglasi tajnom. Na novinarsko pitanje zašto to nije promijenjeno u paketu prošlogodišnjih izmjena tog zakona, Malenica je rekao da su tadašnje izmjene bile koncentrirane na implementaciju EU regulative i uvođenje tonskog snimanja i elektroničke komunikacije u kaznenom postupku. 

Odgovarajući na pitanje kada bi zakonske izmjene mogle biti spremne, ministar je kazao kako će Radna skupina nastaviti raditi i da je ne može govoriti o konkretnim rokovima. 

 Tekst: Hina/MPU



Pisane vijesti