Izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima predstavljene u Hrvatskom saboru

Slika /slike/novi osj/Josip_Salapić_ZOO.PNG

Državni tajnik Josip Salapić na 7. sjednici Hrvatskog sabora predstavio je zastupnicima Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima.

Izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima, ukida se direktiva 1999/44 Europske zajednice, Europskog parlamenta i Vijeća o određenim aspektima ugovora o kupoprodaji robe, široke potrošnje i o jamstvima za takvu robu te se u hrvatski pravni sustav implementira direktiva Europske unije iz 2019. godine 771 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. svibnja 2019. godine u određenim aspektima ugovora o kupoprodaji robe.
 
Zakon o obveznim odnosima uređuje osnove obveznih odnosa te ugovorne i izvan ugovorne obavezne odnose. U dijelu koji se odnosi na ugovorne odnose Zakon o obveznim odnosima sadrži odredbe odgovornosti za materijalne nedostatke te jamstvu za ispravnost prodane stvari o garancijama. Direktivom 771 mijenjaju se određena pravila odgovornosti za materijalne nedostatke te jamstvo za ispravnost prodane stvari.
 
Redefinirat će se pojam materijalnog nedostatka stvari. Propisuju se subjektivni i objektivni kriteriji za postojanje nedostataka. Propisuje se hijerarhija prava kupca da kupac može najprije birati između popravka ili zamjene stvari, a tek potom ako ne dobije zahtijevani popravak, odnosno zamjenu, sniženje cijene ili raskid ugovora.
 
Uvode se pravila o obvezama prodavatelju u slučaju kupoprodaje stvari s digitalnim elementima u potrošačkim ugovorima. Navedena pravila do sada nisu postojala u Zakonu o obveznim odnosima s obzirom da nije postajao pojam stvari s digitalnim elementom.
 
Produljuje se rok u kojem je na prodavatelju teret dokaza da stvar u vrijeme prijelaza rizika na kupca nije imala nedostatak. Taj se rok produljuje sa šest mjeseci na godinu dana, osim u trgovačkim ugovorima. To je pravilo koje se odnosi na potrošačke ugovore s digitalnim elementom kao što su pametni telefoni, pametni satovi i slično. Mijenjaju se odredbe o jamstvu za ispravnost prodane stvari. Izmijenit će se naziv  komercijalno jamstvo.
 
Važno je za naglasiti kako direktiva 771 za razliku od direktive od 1999. godine, ne dopušta prevelika odstupanja od odredbi direktive prilikom prenošenja u hrvatski pravni sustav te kako je ona direktiva maksimalne harmonizacije na cijelom području Europske unije.
 
Snimku predlaganja Zakona možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=gcm1246tYhU

Pisane vijesti