Komemoracija za prof. dr. sc. Zvonimira Šeparovića

  • Slika /slike/novi osj/Ministar_Malenica_komemoracija.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je komemoracija u spomen professora emeritusa Zvonimira Šeparovića koji je dužnost ministra pravosuđa obnašao u VI. Vladi Republike Hrvatske. 

Na komemoraciji su govorili ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Koprić, te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Govor ministra Malenice donosimo u cijelosti:

"Poštovana gospođo Šeparović, cijenjena obitelji.

Uvaženi kolege, prijatelji profesora Šeparovića! Cijenjeni uzvanici! Opraštajući se od Zvonimira Šeparovića Hrvatska se je oprostila s uglednim pravnikom, znanstvenikom i političarom, ali prije svega s velikim čovjekom! Čovjekom koji se je u svom radu i življenju uvijek zauzimao za pravednost, za one čiji je glas nerijetko utihnut!

Bio je istinski domoljub koji je u ključnim trenucima stvaranja naše države na raspolaganje Domovini stavio svoje znanje i iskustvo, neprestano radeći da Republika Hrvatska postane ravnopravna članica međunarodne zajednice.

Obnašajući dužnost ministra pravosuđa u šestoj Vladi, inicirao je pokretanje Tužbe Republike Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije, vodeći se načelom da nitko u ime žrtava ne može opraštati zločine.

Kao osnivač Svjetskog i Hrvatskog žrtvoslovnog društva ostat će upamćen kao doajen viktimologije, humanitarac i istinski zagovornik prava žrtava kao temeljnih ljudskih prava. U tome je, složit će se mnogi, bio nekoliko koraka ispred europskog i domaćeg zakonodavstva.

Njegovi brojni znanstveni radovi iz područja kaznenoga prava, kriminologije, bioetike, viktimologije ostavili su duboki i značajan trag u hrvatskoj i međunarodnoj znanstvenoj zajednici. Taj bogati znanstveni opus ostaje u nasljeđe novim generacijama pravnika. 

Profesor Šeparović imao je život vrijedan poštovanja i spomena. Njegova bogata biografija vrijedna je divljenja svakog pravnika, znanstvenika i političara. Svakoga tko radi i djeluje u interesu zajedničkoga dobra!

Njegovim odlaskom hrvatsko je društvo izgubilo mnogo! Međutim, ako svatko od nas u svome radu primjeni dio njegovog opusa, učinit će promjenu na bolje!

Neka mu je laka hrvatska zemlja! Počivao u miru! "

Pisane vijesti