Konferencija: „Novi alati u pružanju podrške žrtvama i svjedocima“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/rujan/IMG-20220921-WA0058.jpg
  • Slika

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) se 21. i 22. rujna održala konferencija „Novi alati u pružanju podrške žrtvama i svjedocima“ u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Konferencija je održana povodom obilježavanja devete godine rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 linije te šesnaeste godišnjice osnivanja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Tema prvog dana konferencije bila je vezana uz osobe s invaliditetom, dok je tema drugog dana bila posvećena novim alatima u sustavu pružanja podrške žrtvama i svjedocima.

Za temu osobe s invaliditetom kao žrtve kaznenih djela sudionici i izlagači bili su Jura Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Paola Greiner iz Validity foundation, Darijo Jurišić, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te sudionici panel rasprave, Ivana Eterović iz Hrvatskog pravnog centra, Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom i Nikica Hamer Vidmar iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

„Suradnja s Vašom udrugom, ključna je za jačanje povjerenja u sustav podrške žrtvama i svjedocima. U suradnji s Vama želimo nastaviti graditi sustav koji će svima pružiti pravovremenu informaciju, dati emocionalnu podršku i savjet u izrazito teškim životnim okolnostima. Razvijati nove alate, jačati sustav u kojem institucionalno pružamo podršku ranjivim skupinama – svim žrtvama i svjedocima apsolutni je prioritet našeg Ministarstva“, naglasio je državni tajnik Martinović te dodao da će Ministarstvo u narednom razdoblju oformiti novih 10 odjela za podršku žrtvama i svjedocima.

Na konferenciji su istaknute poteškoće u radu s osobama s invaliditetom koje su žrtve kaznenih djela te fizičke, institucionalne, kulturološke i pravne barijere koje sprječavaju ostvarivanje prava u pravnom postupku, ali i ravnopravan pristup institucijama poput policije i sudova.

Zaključak prvog dana bio je nužnost jasnijeg definiranja osoba s invaliditetom u zakonu, dodatna implementacija Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u nacionalne zakone, važnost dodatne edukacije i međusektorske suradnje kako bi se osiguralo što adekvatnije pružanje podrške žrtvama, jačanje mreže udruga osoba s invaliditetom za promicanje prava, dodatno prikupljanje informacija i informiranje ministarstava i vlada država. Predloženo je osnivanje visoko specijaliziranih timova za pomoć i rad s osobama s invaliditetom te korištenje inovativnih tehnika kontakta sa žrtvama.

Drugi dan konferencije bio je posvećen novim alatima u sustavu pružanja podrške žrtvama i svjedocima. Uvodnim govorom sudionike/ice je pozdravila Sanja Žderić Polutnik, voditeljica Službe za unaprjeđenje kvalitete stručnog rada i stručni nadzor.

Tijekom drugog dana konferencije održane su dvije panel rasprave. Kroz panel raspravu na temu „Sustava naprednog referiranja žrtvi“ dosadašnja iskustva u provedbi pilot projekta podijelile su Nikica Hamer Vidmar ispred Ministarstva pravosuđa i uprave, Anita Matijević, ispred Ministarstva unutarnjih poslova, Romana Trstenjak ispred Policijske uprave Koprivničko-križevačke i Tomislav Primorac ispred VII. policijske postaje u Zagrebu te Maja Štahan ispred Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Tijekom konferencije, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima uručila je priznanja za unapređivanje sustava podrške žrtvama i svjedocima Anamariji Drožđan Kranjčec, voditeljici pravnog tima Ženske sobe – Centra za seksualna prava, Aniti Matijević, zaposlenoj u Ministarstvu unutarnjih poslova RH te Nikici Hamer Vidmar, zaposlenoj u Ministarstvu pravosuđa i uprave RH.

Kao uvod u drugu panel raspravu, Maja Štahan je predstavila novi projekt CHAT for Victims. Projekt CHAT for Victims ima za cilj uvođenje novog alata, chata, putem kojeg će se dostupnost podrške omogućiti osobama s invaliditetom.

U drugom panelu su sudjelovali Ana Ercegović, psihologinja i programska koordinatorica u Hrabrom telefonu koja je predstavila chat uslugu kroz koju Hrabri telefon pruža podršku. Dean Sarčević ispred Udruge B.a.B.e predstavio je rad NEON platforme. Jelena Veljača, jedna od osnivačica inicijative #spasime, podijelila je iskustva vođenja Facebook grupe za žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja.

Dunja Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama, predstavila je rezultate i iskustva nakon prevođenja Safecity aplikacije na hrvatski jezik. U panelu je također sudjelovao i osnivač Instagram profila “Grof Darkula”. Kroz raspravu sudionika i panelista razgovaralo se o različitim prednostima i izazovima različitih oblika pružanja podrške, s naglaskom na online pružanje podrške, osobito putem chat platforme.
 
Tekst: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima /Ministarstvo pravosuđa i uprave
 

Pisane vijesti