Ministar Bošnjaković predložio Vladi RH zastajanje s ovrhama za vrijeme trajanja COVID-19

Slika /slike/novi osj/vlada nsk.jpg

Prijedlog Zakona kojeg je ministar Bošnjaković predstavio danas popodne na 226. sjednici Vlade kao ključnu mjeru predviđa zastajanje s postupanjem u ovršnim postupcima i s provedbom sudskih ovrha, zastoj provedbe ovrhe na plaći i drugim stalnim primanjima radi smanjenja štete nastale građanima i šteta u gospodarskom poslovanju te da bi se omogućilo ovršenicima da za vrijeme posebnih okolnosti raspolažu svim primanjima po osnovi plaće i drugih stalnih primanja.

Također, predlaže se i da razlozi koji se sukladno Stečajnom zakonu smatraju stečajnim razlozima, ako su nastupili za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranja stečajnog postupka. Na taj način se nastoji smanjiti broj stečajnih postupaka pokrenutih radi okolnosti uvjetovanih bolešću COVID - 19, kako bi se gospodarskim subjektima dala mogućnost da nakon prestanka trajanja posebnih okolnosti nastave s obavljanjem djelatnosti i da time doprinesu gospodarskom oporavku.

Vlada RH prihvatila je predmetni prijedlog Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.



Pisane vijesti