Ministar Malenica: Gradonačelnik grada Splita nije podnio ostavku, mišljenje Ministarstva utemeljeno je na Zakonu

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/veljača/tmp_eb29e583-5884-43e5-822e-e604a68447d7.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ponovio je u utorak, 5. travnja da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ne predviđa mogućnost da „drugi“ zamjenik gradonačelnika obnaša dužnost gradonačelnika po isteku mandata.

U izjavi za novinare ministar je utvrdio da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno pripisane Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ponovivši da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana.
Ministarstvo je ranije danas odgovorilo na novinarske upite izrazivši takvo mišljenje, uzevši pritom u obzir članak 40.d i obrazloženje uz izmjene tog zakona.

Prema tom obrazloženju, kaže Malenica, nije kod izmjena zakona 2012. bila intencija da drugi zamjenik može obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju kada gradonačelnik i zamjenik daju ostavke. "To jasno stoji u obrazloženju izmjena", ustvrdio je.

Napomenuo je da su mišljenje dale stručne službe ministarstva, u kojima rade osobe koje su sudjelovale u izradi zakona i znaju razloge zašto je 2012. mijenjan.

Ministar Malenica je najavio da će Vlada imenovati povjerenika prema proceduri utvrđenom Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. 

"Pričekao bih da dobijemo te ostavke, jer mi se sada nalazimo u nekom prostoru sedam dana, gdje se najavilo ostavke pa se još promišlja tko će dati ostavke, hoće li dati oba zamjenika ili samo jedan, hoće li dati vijećnici", kazao je.

Ministar Malenica kazao je kako je riječ o presedanu budući da se trenutna, hipotetska situacija u Gradu Splitu s podnošenjem ostavki, još nije dogodila u praksi.

Tekst: Hina/MPU
 

Pisane vijesti