Ministar Malenica: Izvješće o vladavini prava je odmjereno i u velikoj mjeri daje korektan prikaz stanja u pravosuđu

Slika /slike/novi osj/Ministar_Malenica.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je da se neizborom predsjednika Vrhovnog suda Hrvatska nije "izblamirala" pred Europom rekavši kako očekuje da se na novi javni poziv jave najbolji i da predsjednik RH predloži novog kandidata u što kraćem roku.

''Europska komisija (EK) je u ovogodišnjem izvješću o vladavini prava u RH jasno navela kako postoje određene kontroverze i da postoje određena omalovažavanja pojedinih sudaca. Znamo od koga to dolazi, to sigurno nije došlo od vlade'', kazao je u srijedu Malenica.

Ministar je ocijenio kako je mišljenju EK o vladavini prava u RH, objavljeno u utorak, odmjereno i da u velikoj mjeri daje korektan prikaz stanja prepoznajući određene nedostatke i potvrđujući određene napretke.

Malenica je precizirao da se nedostaci u godišnjem izvješću EK odnose na duljinu trajanja sudskih postupaka i veliki broj neriješenih predmeta.

''Međutim, izvješće navodi da je u tom području učinjen određeni napredak skraćenjem sudskih postupaka i postupnim smanjenjem neriješenih predmeta'', kazao je, dodajući da su među naprecima istaknuta povećanja transparentnosti kroz javnu objavu imovinskih kartica dužnosnika, daljnje ulaganje u digitalizaciju i informatizaciju pravosuđa te postupno jačanje kapaciteta pravosudnih tijela.

Kao pozitivan napredak označeno je istraživanje i procesuiranje koruptivnih kaznenih djela, naglasio je.

Malenica je istaknuo da je Ministarstvo pravosuđa nakon prošlogodišnjeg izvješća EK započelo s određenim aktivnostima kako bi se kroz izmjene zakonodavnog okvira utjecalo na smanjenje neriješenih predmeta i skraćivanje sudskih postupaka.

RH nema problema s vladavinom prava, ali postoji prostor za napredak

''Hrvatska se ne svrstava u krug država koje imaju problema s vladavinom prava i o njoj se ne raspravlja u Europskom parlamentu niti se donose posebne rezolucija kao što je to slučaj s Bugarskom, Poljskom, Slovačkom i Slovenijom'', rekao je nadodajući da postoji prostor za napredak.

''Vjerujemo da će se kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka, kojim smo predvidjeli 13 reformi i šest investicija, dodatno poboljšavati slika o stanju u hrvatskom pravosuđu''.

Upitan o odbacivanju slapp tužbi protiv novinara, ministar je kazao da takve tužbe treba pogledati u jednom širem kontekstu.

“Ministarstvo kulture i medija je oformilo jednu radnu skupinu koja će se baviti tim pitanjem. Ja u konkretnom slučaju ne znam o kakvim se tužbama radi. Ova vlada i Ministarstvo kulture i medija spremno je u jednoj široj radnoj skupini razmotriti pitanje slapp tužbi”, rekao je Malenica.

Izvor HINA 

Pisane vijesti