Ministar Malenica na Aktualnom prijepodnevu: Mozaikom promjena do efikasnijeg pravosuđa

Slika /slike/novi osj/aktualnop.png

Aktualnim prijepodnevom u Hrvatskom saboru započela je jedanaesta sjednica Sabora. Članovima Vlade upućeno je 40 zastupničkih pitanja. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio je na pitanje zastupnice Ljubice Lukačić o promjenama u pravosuđu. 

U svom odgovoru ministar je naveo kako se samo mozaikom promjena može vratiti povjerenje građana te je istaknuo nedavno doneseni Nacionalni plan razvoja pravosuđa koji je zajedno s Nacionalnim planom otpornosti i oporavka temelj razvoja pravosuđa u narednim godinama. 
 
Izmjenama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku sudski će postupci biti moderniji i brži, u kaznene postupke uvodimo sustav e-Komunikacija. 
 
Za 2022. u planu zakonodavnih aktivnosti predviđene su i promjene Zakona o izvanparničnom postupku koji je donesen 1934., reforma sustava mirenja koji nije polučio zadovoljavajuće rezultate. Mijenjat će se i Zakon o DSV-u, Zakon o DOV-u, Zakon o pravosudnim vježbenicima čime se također utječe na efikasnost samih sudionika u sustavu.
 
Uz zakonodavne aktivnosti predviđena su ulaganja i u infrastrukturu i uvjete rada od otprilike milijardu kuna na čitavom području Republike Hrvatske.
 
Promjene su nužne i ovime se slaže jedan mozaik promjena, istaknuo je ministar Malenica.


Stranica