Ministar Malenica na konferenciji Zlati kamen u Sloveniji

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/veljača/Zlatni kamen.png
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na konferenciji o razvoju slovenskih općina, koja je održana u utorak 28. veljače u Ljubljani,  predstavio je projekt „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“ te model za funkcionalno spajanje jedinica. 

Prezentirao je aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave u području reformskih procesa u lokalnoj samoupravi. 

„Promjene u ustroju lokalne samouprave ne mogu se dogoditi preko noći, međutim promjene koje utječu na razvoj lokalnih sredina događaju se brzo, ponekad i iznenadno. Lokalna samouprava stoga mora naći odgovor koji će svakoj općini i gradu omogućiti mehanizme da reagiraju pravovremeno, učinkovito i kvalitetno na promjene koje utječu na kvalitetu života građana. Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave i funkcionalno povezivanje prvi su korak promjena u sustavu lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Ta dva procesa omogućit će svakoj općini i gradu da na temelju kvalitetnih i vjerodostojnih podataka donose razvojne politike. Nužno je da se te promjene provode na temelju podataka i strateških planova“, kazao je ministar.
 
Govoreći o projektnim aktivnostima, ministar je pojasnio da je projektom „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“ uspostavljena jedinstvena IT baza podataka koju će općine, gradovi i županijama koristiti za izradu razvojnih politika. Ovim projektom prikupljeno je oko 400 seta podataka i 190 indikatora.
 
Kroz pilot projekt u kojem je sudjelovalo 40 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave provedeno je anketno istraživanje o poslovima koji se obavljaju u jedinici i edukacija službenika.
 
Kada je riječ o funkcionalnom povezivanju jedinica, ministar je naglasio da je Vlada Republike Hrvatske u srpnju usvojila Odluku o kriterijima za dodjelu pomoći u na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo financija objavilo otvoreni javni poziv. Tim pozivom obuhvaćena su dva modela, model A kojim se financira funkcionalno spajanje i model B koji predviđa financijske potpore za stvarno spajanje.
 
Ministar Malenica naveo je kako su reformski procesi obuhvaćeni Nacionalnim planom razvoja javne uprave do 2027., srednjoročnim strateškim planom čija je procijenjena vrijednost oko 2,45 milijardi kuna odnosno nešto više od 325 milijuna eura.  Nacionalni plan im 5 prioritetnih ciljeva: korisnički orijentirana javna uprava, digitalna transformacija javne uprave, razvoj ljudskih potencijala, jačanje kapaciteta javne uprave za oblikovanje i provedbu javnih politika i unaprjeđenje funkcionalnosti i održivosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
Na marginama konferencije, ministar Malenica održao je bilateralni sastanak sa slovenskom ministricom za javnu upravu Sanjom Ajanović Hovnik. Razgovarali su o reformskih procesima u području javne uprave, modernizaciji postupaka i usluga javne uprave te iskustvu Slovenije o funkcionalnom povezivanju jedinica lokalne samouprave.
 

Pisane vijesti