Ministar Malenica na neformalnom sastanku ministara EU u Pragu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/srpanj/52210012762_ae3b61ec93_c.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara pravosuđa Europske unije koji je održan u utorak, 12. srpnja, u Pragu u okviru češkog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Na neformalnom sastanku ministri pravosuđa iznijeli su stajališta o trenutnim izazovima u prekograničnoj pravnoj zaštiti ranjivih odraslih osoba u građanskim stvarima, mogućnostima elektroničke komunikacije u okviru pravosudne suradnje u kaznenim stvarima u odnosu na treće zemlje,  prikupljanju i čuvanju dokaza za svrhu procesuiranja zločina počinjenih u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinu te o pristupu harmonizaciji prava žrtava na EU razini.
 
Tijekom razmjene mišljenja o trenutnim izazovima u prekograničnoj pravnoj zaštiti ranjivih odraslih osoba u građanskim stvarima, ministri su istaknuli važnost i potrebu analize i usklađivanja nacionalnih zakonodavstava radi osiguranja pretpostavki za učinkovitiju pravnu zaštitu pri čemu treba uzeti u obzir pravni okvir na međunarodnoj razini, a posebno pravne standarde definirane Haškom konvencijom od 13. siječnja 2000. o međunarodnoj zaštiti odraslih osoba.  Istaknuto je i da  bi ratifikacija ili pristupanje Haškoj konvenciji svih država članica svakako pozitivno utjecala na pravnu zaštitu ranjivih odraslih osoba u građanskim stvarima.
 
Prilikom razmjene stajališta o mogućnostima elektroničke komunikacije u okviru pravosudne suradnje u kaznenim stvarima u odnosu na treće zemlje, ministri su istaknuli kako su posebne okolnosti, kao što je pandemija uzrokovana koronavirusom te sada rat u Ukrajini, dovele do šire primjene elektroničke komunikacije u prosljeđivanju i zaprimanju zahtjeva za pravnu pomoć.
 
Zaključeno je da će novi pristup digitalnoj infrastrukturi doprinijeti unaprjeđenju pravosudne suradnje u prekograničnim kaznenim postupcima  i to ne samo između država članica Europske unije, već i prilikom komuniciranja i pružanja pravne pomoći trećim državama.
 
Tijekom radnog ručka, ministri su se osvrnuli na prikupljanje i čuvanje dokaza za svrhu procesuiranja zločina počinjenih u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinu. Naglašeno je da je za uspješno procesuiranje ključno prikupljanje dokaza na način da isti budu upotrebljivi u budućim sudskim postupcima, bilo  nacionalnim ili međunarodnim. U isto vrijeme, vrlo je važno da se prikupljanje dokaza nepotrebno ne odgađa. Od izuzetne važnosti je da međunarodne institucije, nevladine organizacije i druge države pomognu u prikupljanju dokaza jer za uspješno procesuiranje onih najodgovornijih ključno je prikupiti čim više dokaza.
 
Također, razmijenjena su mišljenja o pristupu harmonizaciji prava žrtava na EU razini. Iako je evaluacija Direktive o pravima žrtava pokazala da je Direktiva u velikoj mjeri ispunila svoje ciljeve potrebno je potaknuti države članice na potpunu praktičnu primjenu odredaba Direktive te uočene nedostatke  u praksi korigirati osiguranjem dodatnih edukacija i uputa, odnosno donošenjem tumačenja i smjernica kako bi praktičari ujednačili primjenu Direktive.

Foto: EU2022_CZ 

Pisane vijesti