Ministar Malenica na neformalnom sastanku ministara nadležnih za javnu upravu u Lisabonu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/lipanj/family photo.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je, u utorak 22. lipnja, na neformalnom sastanku ministra nadležnih za javnu upravu koji je održan u Lisabonu u okviru portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pod predsjedanjem portugalske ministrice Alexandre Leitão, ministri su razgovarali o važnosti kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima kao odgovoru na nove izazove i nove oblike rada te daljnjem razvoju javne uprave kroz sigurnu digitalnu transformaciju i interoperabilnost koja je okrenuta ljudima.

Ministri su pozdravili portugalski generalni okvir budućeg „EU leadership exchange programme“ koji će omogućiti kvalitetniju suradnju europskih stručnjaka javnih uprava država članica.
Istaknuli su važnost poštivanja zemljopisne ravnoteže odnosno ravnomjerne zastupljenosti predstavnika svih zemalja članica u tijelima Europske unije.

Kada je u pitanju upravljanje ljudskim potencijalima, naglasili su važnost daljnjeg razvoja anti-diskriminacijskih politika, veće inkluzivnosti pri zapošljavanju i stvaranju kvalitetnijih uvjeta rada, posebice kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

Kao odgovor na pandemiju COVID-19, ministri su usuglasili nužnost daljnjeg ulaganja u informacijsko-telekomunikacijske tehnologije, digitalnu transformaciju i prilagodbu institucija novim oblicima rada koristeći pokazane najbolje prakse.  U tom kontekstu, potrebno je jačati digitalne i menadžerske vještine rukovodećih službenika.

Dodatno, ministri su ukazali na važnost stvaranja kvalitetnijeg okvira usklađivanja poslovnog i privatnog života i rodne jednakosti.

U pogledu istraživanja tehnologije i daljnjeg promicanja interoperabilnosti digitalnih usluga, ministri su zaključili da je potrebno napraviti dodatne iskorake u očuvanju digitalne sigurnosti i sigurnosti osobnih podataka.

Ministar Malenica predstavio je aktivnosti koje je Vlada Republike Hrvatske poduzela u vrijeme pandemije COVID-19 kako bi se osigurao redovan rad tijela javne uprave i dostupnost usluga i ostvarivanje njihovih prava.

Obzirom na pozitivna iskustva tijekom pandemije, ministar je najavio zakonske izmjene kojima će se uvesti novi oblici rada u državnoj službi, odnosno mogućnost uvođenja rada na daljinu.

Također, osvrnuo se je na unaprjeđenje cjeloživotnog obrazovanja u državnoj službi, istaknuvši ulogu Državne škole za javnu upravu i izradu novih programa za službenike.Kao primjer kvalitetne suradnje, istaknuo je suradnju DŠU-a i Francuske škole za javnu upravu (ENA).  

Govoreći o razvoju ljudskih potencijala, ministar se je osvrnuo na predložene mjere kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti kojima će se postupak prijma u državnu upravu u potpunosti digitalizirati.

Uz to, najavio je ministar, pristupit će se digitalizaciji čitavog postupka polaganja državnog stručnog ispita od postupka prijave do polaganja ispita.

„Republika Hrvatska uvjerena je da sve europske javne uprave suradnjom i razmjenom iskustava mogu nastaviti svoj napredak u provedbi reformi i prioriteta kao i njihovom cjelokupnom razvoju“, zaključio je ministar Malenica.

Foto: Portugal EU /ANTONIO COTRIM/LUSA


 

Pisane vijesti