Ministar Malenica na Neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU

  • Slika /slike/novi osj/EUFRA.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica sudjelovao je na Neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije koji se održava 3. i 4. veljače 2022. godine u Lilleu u Republici Francuskoj. Sastanak u formatu ministara pravosuđa Europske unije održan je u petak, 4. veljače 2022. godine.

Na neformalnom sastanku ministri pravosuđa iznijeli su stajališta o priznavanju roditeljstva utvrđenog unutar Europske unije, govoru mržnje na internetu te zaštiti žrtava djece i uvođenju mehanizama za upozoravanje javnosti o postupcima otmice djece.
 
Tijekom razmjene mišljenja o daljnjim aktivnostima u cilju jačanja učinkovitosti borbe protiv mržnje na internetu u Europskoj uniji, ministri su istaknuli kako je krucijalni element uspostava jedinstvenih normativnih okvira koji će osigurati kažnjivost takvih ponašanja u zadanim okvirima u svim državama članicama Europske unije. Rasprava je zaključena sastankom s predstavnicima glavnih internetskih operatera (Google, Facebook i Twitter), unutar kojeg se  posebno razmotrio odnos između tih subjekata i pravosudnih tijela, dosadašnje poteškoće i moguća poboljšanja prevencije i sankcioniranja počinjenja djela. Također, francuska javna tužiteljica podijelila je s drugim ministrima svoja iskustva u ovom području.
 
Prilikom razmjene stajališta o zakonodavnoj inicijativi vezano uz priznavanje roditeljstva odnosno utvrđivanju materinstva i očinstva, ministri su istaknuli kako je usvajanje pravila o obitelji u izričitoj nadležnosti država članica te je potrebno imati na umu specifičnost nacionalnih zakonodavstava kada se razmatra zakonodavno uređenje. S druge strane, ministri su se također usuglasili kako povećana mobilnost unutar EU nameće određene probleme koji se tiču statusa obitelji, te bi svako reguliranje otvorenih pitanja imalo pozitivan učinak na smanjenje troškova, vremena i administrativnog tereta kako za obitelji tako i za nacionalne pravosudne sustave koji se odnose na sudske postupke za priznavanje roditeljstva, odnosno na administrativne postupke pred matičnim uredima. Pri tome je zaključeno kako osnovni kriterij u svakom slučaju treba biti interes djeteta kao glavno uporište u odlučivanju o priznavanju roditeljstva, što treba imati u vidu kada se predlažu određena rješenja.

Ministri su se osvrnuli i na potrebu zaštite žrtava djece te o poticanju prekogranične suradnje kroz uspostavu mehanizama za upozoravanje javnosti o otmicama djece. Naime, svake godine u Europi nestane 600 tisuća ljudi, od čega se polovica tog broja odnosi na djecu. Shodno tome, inspirirano američkim sustavom 'Amber Alert', nekoliko država članica Europske unije uspostavilo je sustave za dobivanje informacija od javnosti u roku od nekoliko sati od otmice djeteta, kako bi se olakšala lokacija i brzo puštanje djeteta na slobodu. S obzirom da se takav mehanizam pokazao učinkovitim i korisna je nadopuna na uobičajene načine istraživanja, ministri su pozvani na iniciranje uspostave tih mehanizama na nacionalnoj razini, čime bi ujedno potraga za nestalom djecom postala učinkovitija, te bi se ojačala kako nacionalna, tako i prekogranična međusektorska suradnja.


Pisane vijesti