Ministar Malenica na neformalnom Vijeću ministara pravosuđa u Stockholmu: Organizirani kriminal može se suzbiti samo suradnjom

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/siječanj/52652546123_82007359da_c.jpg
  • Slika
  • Slika

U okviru švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije u četvrtak, 26. siječnja i petak 27. siječnja održan je neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova i ministara pravosuđa.

Ministri pravosuđa, u petak 27. siječnja, su raspravljali o europskom zajedničkom pristupu u borbi protiv organiziranog kriminala u digitalnom dobu - „going dark“, jačanju pravosudne suradnje, posebno u okviru Eurojusta te o potpori Europske unije u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini.

U povodu Dana sjećanja na žrtve Holokausta ministri su odali počast svim žrtvama uz poruku da Europska unija mora zajednički raditi na suzbijanju antisemitizma.
Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strὄmmer naglasio je važnost normativnog uređenja prikupljanja digitalnih dokaza i jačanja pravosudne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala kroz uspostavu novih i učinkovitijih instrumenata za suradnju.

Predsjednik Eurojusta Ladislav Hamran istaknuo je važnost te agencije u očuvanju sigurnosti Europe, istaknuvši da su pred tim tijelom tri ključna izazova; digitalizacija, globalizacija i procesuiranje internacionalnog kriminala.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders najavio je nastavak dijaloga oko zakonodavnog okvira za e-dokaze te izradu novog okvira za prijenos postupka. Govoreći o suzbijanju organiziranog kriminala, podcrtao je važnost EPPO-a i pozvao sve države članice da podupru rad Ureda europskog javnog tužitelja koji bilježi uspješne rezultate.

Ministar Malenica pozdravio je raspravu o postojećem okviru pravosudne suradnje u procesuiranju organiziranog kriminala, posebno u vidu reguliranja prijenosa postupaka.

„Trenutno ne postoji pravni instrument koji regulira ustup kaznenog progona između država članica, zato je neophodno urediti to pitanje kako bi sve članice mogle učinkovito procesuirati kaznena djela. To je važno ne samo zbog vladavine prava i pravne sigurnosti, već i sigurnosti svih naših građana. Eurojust u tome ima ključnu ulogu i Republika Hrvatska pozdravlja instrumente kojima će se ojačati. Organizirani kriminal nema granica i zato je važno nastaviti dijalog o novom zajedničkom pristupu“, rekao je ministar.

Ponovno je istaknuo hrvatsku podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu u ruskoj agresiji i spremnost Hrvatske da svojim iskustvom pomogne kako u procesuiranju ratnih zločina počinjenih na ukrajinskom teritoriju tako i u uspostavi kvalitetnog sustava podrške žrtvama i svjedocima počinjenih zločina.

Ministri pravosuđa država članica Europske unije dali su punu podršku nastavku dijaloga o reguliranju ključnih pitanja o suzbijanju organiziranog kriminala u digitalnom dobu, jačanju pravosudne suradnje i jačanju kapaciteta Eurojusta u borbi protiv novih oblika kriminaliteta.
 

Stranica