Ministar Malenica na otvorenju zemljišne knjige KO Varaždin

Slika /slike/326ef315-3bcd-474f-b892-180644b17478.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ponedjeljak, 7. prosinca sudjelovao je na otvorenju zemljišnih knjiga KO Varaždin unutar Zajedničkog informacijskog sustava.

Tom prigodom ministar je istaknuo da će taj postupak pridonijeti povjerenju u zemljišne knjige, smanjenju broja postupaka te gospodarskom uzletu grada Varaždina. 


"Idemo u tom smjeru da uskladimo zemljišne knjige i katastar u cijeloj Hrvatskoj. Ne radi se o lakom projektu, a ovdje vidimo da je u Varaždinu trajalo dvadesetak godina i taj je projekt obuhvatio niz sudionika. Vjerujem da će benefiti koji će građani, ali i gospodarstvenici Varaždina osjetiti,  biti poticaj i nekim drugim jedinicama lokalne samouprave da idu u tom smjeru", kazao je ministar Malenica.

U svom obraćanju ministar je naglasio da Ministarstvo predano radi na povećanju broja katastarskih čestica u Bazi zemljišnih podataka i na potpunoj digitalizaciji postupanja u zemljišnim knjigama. 

„Trenutačno smo na nešto manje od četiri posto katastarskih čestica u Republici Hrvatskoj" podsjetio je ministar i dodao kako je cilj u sljedećih nekoliko godina doći na 40 posto.

Od 2000. godine su provođenjem postupaka osnivanja i obnove zemljišne knjige otvorene zemljišne knjige za 324 katastarske općine, a trenutno je u tijeku postupak osnivanja i obnove zemljišne knjige za 107 katastarskih općina. Na području čitave Republike Hrvatske BZP je trenutno uspostavljen za 203 katastarske općine što predstavlja 3,86 % od ukupnog broja katastarskih čestica u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti