Ministar Malenica na predstavljanju Akcijskog plana za unaprjeđenje sustava socijalne skrbi

Slika /slike/HN20210426008649.JPG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je danas na predstavljanju Akcijskog plana za unaprjeđenje sustava socijalne skrbi na kojem je najavio osnivanje obiteljskih odjela i Očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja

Na temelju analize građanskih predmeta iz područja obiteljskog prava, Ministarstvo pravosuđa i uprave priprema izmjene Zakona o područjima i sjedištima sudova i Sudskog poslovnika kako bi se do kraja ove godine na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova osnovali obiteljski odjeli. Osnovat će se 15 obiteljskih odjela.
 
Osnivanjem takvih odjela, suci će se specijalizirati za tu vrstu predmeta, a u suradnji s Pravosudnom akademijom razvit će se novi programi izobrazbe kako bi se suci više senzibilizirali za područje obiteljskog prava, odnosno nasilja u obitelji.
 
Dodatno, zapošljavanjem dodatnih stručnih suradnika, poput psihologa i pedagoga, u ovakvoj vrsti predmeta osigurat će se veća zaštita žrtava i djece.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave uspostaviti će novi Očevidnik počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja koji će obuhvaćati informacije o svim sudskim odlukama u takvim predmetima odnosno o izrečenim mjerama, donesenim rješenjima i presudama.
 
Očevidnik će biti sastavni dio sustava e-Spis na sudovima te na taj način biti dostupan i drugim odjelima sudova, kao i strankama u postupku odnosno njihovim odvjetnicima, što će također doprinijeti jačoj zaštiti žrtava.
 
Pristup Očevidniku bit će omogućen Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odnosno nadležni centrima za socijalnu skrb kako bi , na temelju tih podataka, mogli postupati u okviru svojih zakonskih ovlasti.
 
 Foto: Hina 

Pisane vijesti