Ministar Malenica na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU

  • Slika /slike/novi osj/JHA Vijeće.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije koji se održava dana 3. i 4. ožujka 2022. u Bruxellesu. 

U četvrtak 3. ožujka 2022. godine održan je sastanak Vijeća EU u formatu ministara unutarnjih poslova, dok su se dana 4. ožujka 2022. godine sastali EU ministri pravosuđa.
 
Ministri pravosuđa razmijenili su stavove o Prijedlogu odluke Vijeća o dodavanju govora mržnje i zločina iz mržnje područjima kriminaliteta  utvrđenima u članku 83. stavku 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Budući da govor mržnje i zločin iz mržnje imaju prekograničnu komponentu u čijem je suzbijanju i procesuiranju od iznimne važnosti suradnja policijskih i pravosudnih tijela država članica, to bi zajednički odgovor na razini Europske unije o definiranju djela i odgovarajućim sankcijama olakšao prekograničnu suradnju i doprinio povećanju povjerenja među državama članicama.
 
Također, uz prisustvo ravnatelja EU Agencije za temeljna prava, ministri su na sastanku razmijenili mišljenja o sadržaju nacrta Zaključaka Vijeća o borbi protiv rasizma i antisemitizma. 
 
Nastavno, ministri su iznosili stajališta o pitanjima povezanima s pristupom odvjetniku i vladavini prava. U okolnostima priznate slobode obavljanja odvjetničkih usluga na području Europske unije nužno je utvrditi minimalne zajedničke standarde za obavljanje odvjetničke profesije koji će doprinijeti ostvarenju i jačanju vladavine prava, zaštiti odvjetnika i odvjetničke službe općenito, ali i jačanju funkcioniranja pravosuđa na europskoj razini, uz uvažavanje nacionalnih položaja odvjetništva.
 
Francusko predsjedništvo obavijestilo je ministre o postignutom napretku u pregovorima o Uredbi o europskom nalogu za dostavljanje i europskom nalogu za čuvanje elektroničkih dokaza u kaznenim stvarima i Direktivi o pravnim zastupnicima za prikupljanje dokaza.
Također, ministri su obaviješteni o optužbama za trgovanje utjecajem, nasilju nad prosvjednicima tijekom održavanja prosvjeda protiv ograničenja povezanih s bolešću COVID-19, te o kaznenom progonu protiv poljskog suca u Bjelorusiji.
 
Nadalje, Europska komisija predstavila je ministrima novoobjavljene EU zakonodavne prijedloge o dubinskoj analizi korporativne održivosti te o pristupu i upravljanju podacima.
 
Zaključno, ministri su na radnom ručku razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji u Ukrajini, te izrazili podršku Ukrajini i njezinoj borbi protiv agresije od strane političkog vrha Ruske Federacije uz potrebu ujedinjene i odlučne reakcije Europske unije u procesuiranju kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
 
„Kao država koja je bila izložena agresiji i koja je morala braniti svoj teritorij i svoje državljane, Republika Hrvatska i više nego dobro razumije situaciju u kojoj se nalazi Ukrajina te smo spremni pomoći na sve načine. Također, vrlo dobro znamo koliko je važna međunarodna podrška u toj borbi te snažno podržavamo ujedinjenu i odlučnu reakciju Europske unije. Stoga, čvrsto stojimo na strani demokratske i suverene Ukrajine i pozivamo Rusiju da prekine ovaj ratni pohod“, izjavio je ministar Malenica. 
 


Pisane vijesti