Ministar Malenica na savjetovanju „Novosti u upravnom pravu i upravnosudskoj praksi“

Slika /slike/vijesti naslovnica/savjetovanje.jpg

Ministar Malenica sudjelovao na tradicionalnom savjetovanju „Novosti u upravnom pravu i upravnosudskoj praksi“ u organizaciji Visokog upravnog suda.

U uvodnom obraćanju ministar Malenica istaknuo je u posebnim okolnostima osiguran kontinuiran rad javnopravnih tijela kako bi se građanima osigurala efikasna zaštita prava i njihovih pravnih interesa.
 
Govoreći o digitalizaciji upravnih postupaka naglasio je da je od donošenja Zakona o općem upravnom postupku 2010., tadašnje Ministarstvo uprave provelo niz projekata i aktivnosti kako bi pratilo provedbu tog Zakona i poticalo učinkovitost i digitalizaciju upravnih postupaka te smanjenje broja posebnih postupaka.
 
„Projektom razvoj implementacija IT sustava za nadzor Zakona o upravnom postupku“ (ZUP IT – 2018.) razvijen je informacijski sustav za prikupljanje podataka o upravnim postupcima“ naglasio je ministar Malenica i najavio skorašnju implementaciju toga sustava u pogledu omogućavanja praćenja statusa predmeta, primanja potrebnih podataka iz sustava uredskog poslovanja javnopravnih tijela i povezivanja sa sustavom e-Građani.
 
Osvrćući se na digitalizaciju upravnosudske prakse ministar je najavio da se u narednoj godini očekuje uključivanje upravnih sudova u sustav e-Spis. U tom pogledu pristupit će se izmjenama Zakona o upravnim sporovima, ali i Zakona o općem upravnom postupku.
 
„Vjerujem da ćemo uvođenjem eSpisa i eKomunikacije na upravne sudove ostvariti zadane ciljeve u stvaranju učinkovitijeg i transparentnijeg upravnog sudovanja u Republici Hrvatskoj“, kazao je ministar.
 

Pisane vijesti