Ministar Malenica: Novim izmjenama Kaznenog zakona jačamo zaštitu žrtava nasilja

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/lipanj/IMG_3718.JPG
  • Slika
  • Slika

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, 9. lipnja, udrugama koje se bave obiteljskim nasiljem i nasiljem nad ženama, predstavljene su nove izmjene Kaznenog zakona koje za cilj imaju ojačati mehanizme zaštite žrtava nasilja i snažnije sankcioniranje počinitelja tih kaznenih djela.

Izmjene Kaznenog zakona predstavili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, dok je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio aktivnosti resornog ministarstva i nacionalnu kampanju „#empatijasada za društvo bez nasilja“.

Govoreći o izmjenama Kaznenog zakona ministar Malenica naglasio je da će se kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoniti po službenoj dužnosti, te da se uvodi novo kazneno djelo kojim će se sankcionirati „osvetnička pornografija“ za koje je predviđena kazna zatvora od 1 do 3 godina.

Nadalje, osnažit će se postojeće sigurnosne mjere na način da se predlaže obligatorno izricanje. Obavezno će se izricati i sljedeće mjere: obavezni psihosocijalni tretman, udaljenje iz zajedničkog doma i zabrana obavljanja dužnosti ili djelatnosti. Ovom izmjenom propisuje se obligatornost izricanja svih devet sigurnosnih mjera Kaznenog zakona.

Također, snažnije će se zaštiti djeca i to kroz propisivanje nezastarjevanja kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Precizirat će ćese dopuniti i proširiti odredbe iz članka 173. Kaznenog zakona (neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta).
 
Odsad će se kažnjavati i nečinjenje službenih ili odgovornih osoba odnosno ne donošenje pravodobne odluke ili ne postupanje po pravilima struke u postupcima koja se tiču zaštite dobrobiti djeteta, ali i drugih ranjivih skupina - osoba s invaliditetom, starijih osoba i trudnica.
 
Time se jasnije preciziraju odredbe koje se vežu uz ne provođenje odluka službenih osoba i veća zaštita svih ranjivih skupina. 

“Smatramo da je to ogroman iskorak jer je to na tragu niza razgovora i dijaloga koje smo vodili”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković i dodao da će se izmjenama Kaznenog zakona i proširiti definicija bliske osobe na intimne partnere te će s tim u vezi izmijeniti i Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji.

Poručeno je predstavnicama udruga da Vlada ostaje otvorena za njihove sugestije koje će pridonijeti smanjenju nasilja, sankcioniranju počinitelja i dizanju budnosti i angažmana svih resora na višu razinu nego što je to bilo do sada.

Također, najavljeno je da se do kraja godine osnivaju obiteljski odjeli na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova, izrada očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja, te da će se pristupiti izradi posebnog strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja.

"Ove izmjene Kaznenog zakona nastavak su naše politike jačanja kaznenopravne zaštite žrtava nasilja. Šaljemo jasnu poruku da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i da će počinitelji biti sankcionirati", zaključio je ministar Malenica. 
 

Pisane vijesti