Ministar Malenica o izboru predsjednika Vrhovnog suda u emisiji RTL Direkt

Slika /slike/malenica rtl direkt.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je postupak izbora novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda.

Je li Hrvatska s ovim izjavama i s ovim potezima velikim koracima ide u ustavnu krizu?

Trenutno važeći Zakon o sudovima je jasan i zapravo smo svi očekivali od predsjednika Republike da poštuje Ustav odnosno da poštuje Zakon o sudovima i Zakon o državnom sudbenom vijeću.

To isto kaže predsjednik Republike: "Ustav je jasan", da dva tijela ustavne vlasti drugačije tumače jednu odredbu Ustava. 

Zakon o sudovima je jasan. On je razradio ustavnu ovlast predsjednika Republike kao što je razradio i Zakon o pomilovanju, ustavnu ovlast predsjednika republike u području pomilovanja i zapravo je 2018. godine pojedini SDP-ovi zastupnici su podržali izmjene Zakona o sudovima i sad ne vidim razloga što se u međuvremenu promijenilo da se promijenio taj stav. Dakle, željelo se uvesti određena doza transparentnosti, prisustvo javnosti, to je određeni i demokratski standard zapravo i šira javnost, ali i oni koji o tome odlučuju mogu vidjeti tko su kandidati koji ispunjavaju uvjete, da mogu vidjeti program rada, dakle kroz javni poziv se uveo i program rada.

Na Pantovčaku tvrde, kažu, a tako i stoji da je Zakon nedorečen jer Zakon ne kaže što se događa ako se nitko ne javi na taj natječaj  i što se događa ako predsjednik nikoga s tog popisa ne predloži Saboru. 

Niti jedan zakon nije apsolutno savršen, međutim ovdje je ako ćemo tumačiti to u duhu zakona ili Ustava, ako se nitko ne javi na javni poziv ili ako predsjednik ne želi predložiti niti jednog kandidata koji se javio na javni poziv, tada može obavijestiti Državno sudbeno vijeće koje je raspisalo javni poziv da ponovno raspiše javni poziv. E sad se postavlja pitanje da li je oba sama činjenica da je predsjednika predložio kandidatkinju koja se nije javila na javni poziv govori da zapravo ne želi predložiti i nije zadovoljan s i jednim od kandidata koji se javio na javni poziv to ćemo sad vidjeti od Hrvatskog sabora odnosno Državnog sudbenog vijeća kako tumači tu činjenicu.

Sad će Sabor zatražiti tumačenje Državnog sudbenog vijeća? 

Ne, nego ja govorim samo da ta činjenica da nije predložio niti jednog od kandidata, da li to znači da  samim time nije zadovoljan s tim kandidatima odnosno da li to automatski znači da se može tražiti ponovno raspisivanje javnog poziva.

Ako se ponovi ista situacija, na njega se gospođa Đurđević ne javi, predsjednik nju ponovno predloži mimo javnog natječaja, očito je tu u principu načelo. 

Predsjednik je prilikom svoje prisege se obvezao poštovati Ustav i zakon.", rekao je Malenica i dodao: "Ja ne vidim analogiju u tom slučaju micanja te ploče, a vidim analogiju u Ustavnoj ovlasti pomilovanja je isto tako razrađena kroz Zakon o pomilovanju. Tako da, Ustav je jedan načelni dokument, najvažniji pravni akt svake države koji naravno ne može regulirati svaku situaciju, ali zato postoje zakoni. Tako da je u ovom slučaju Zakon o sudovima regulirao čitavu tu proceduru. 

Što ako predsjednik ne bude poštivao Zakon o sudovima? Što se onda događa?

Pa meni je to stvarno neshvatljivo da predsjednik neće poštovati zakon. On se obvezao na poštivanje Ustava i zakona. Ono što sam ja isticao zapravo da on u najmanju ruku ako nije zadovoljan s kandidatima može obavijestiti Državno sudbeno vijeće o tome da se ponovno raspiše poziv. e sad, hoće li se profesorica Đurđević javiti na javni poziv to sad sve ovisi o njoj.

Što ako to ne napravi? Što se događa? Da li mi onda ostajemo bez predsjednika Vrhovnog suda? Sabor neće staviti, ovo što je rekao gospodin  Jandroković, očito na razmatranje ovaj današnji prijedlog. 

Teško je očekivati od predsjednika Hrvatskog sabora da stavi na dnevni red određenu točku koja nije u skladu sa zakonom niti se ne može što očekivati od saborskih zastupnika da glasuju o nečem što je protivno odredbama zakona. Što se može dogoditi, dakle imamo predsjednika Vrhovnog suda, imamo zamjenika predsjednika Vrhovnog suda, on je određen da u slučaju spriječenosti, odsutnosti mijenja predsjednika Vrhovnoga suda, ali evo ja mislim da do sredine srpnja da ćemo imati predsjednika Vrhovnoga suda.

Ako ga ne budemo imali to će onda biti neka Ustavna kriza? Ili ona već sada zapravo? 

Neće biti ustavna kriza, dakle imamo funkciju zamjenika predsjednika Vrhovnog suda  koji će nastaviti obnašati tu dužnost.

Dosta se čini da ste unijeli pometnje s tim Visokim kaznenim sudom, kojim ste, tvrde neki ustavni stručnjaci, derogirali zapravo funkciju Vrhovnog suda. čemu taj kazneni sud jer zapravo sada je to glavna instanca, a Ustav kaže da predsjednik imenuje odnosno Saboru predlaže osobu koja obnaša najvišu pravosudnu dužnost u Hrvatskoj. Do sada je to bio Vrhovni sud, međutim sada je to zapravo Visoki kazneni sud, Vrhovni sud nije bitan u kaznenom postupku. 

Vrhovni sud i dalje ostaje bitan u kaznenom postupku. Kod izvanrednih pravni lijekova nadležan je Vrhovni sud i u građanskim predmetima, sada je u kaznenim predmetima. On je do sada bio žalbeni sud  za dijelom kaznenih predmeta, međutim sada je ta nadležnost predana Visokom kaznenom sudu. Svakako će se rasteretiti Vrhovni sud dijela.

I bit će tako nebitan. Milan Bandić da je poživio, ne bi došao na Vrhovni sud, nego na Visoki kazneni sud, da se recimo žali na neku pravomoćnu presudu ili bilo koji drugi osumnjičeni koji se sad vodi na Županijskom sudu. 

Visoki kazneni sud će biti žalbeni sud na presude županijskih sudova. Kažem na Vrhovnom sudu ostaju izvanredni pravni lijekovi kao što ostaju građanski predmeti tako da se tu smanjuje nadležnost Vrhovnoga suda, ali se ne gubi potpuna nadležnost u području kaznenoga prava i kaznenoga postupaka.

Ali nije više ono što je bio? Je li to razlog zašto je predsjednika nervozan zbog svega ovoga što je vaša Vlada napravila? 

Teško mi je shvatiti zašto je predsjednik nervozan i koji su to razlozi. Zapravo je i on kad je bio premijer imao je i ministarstvo pravosuđa kojega je bio i njegov predstojnik ureda, mogao je mijenjati odredbe zakona o kaznenom postupku i ukinuti odnosno izbrisati Visoki kazneni sud, to nije učinio. U konačnici i njegov predstojnik ureda je glasovao za izbor sudaca Visokog kaznenog suda. Ne znam koji je zapravo razlog ovog predsjednikovog inzistiranja na kršenju zakona.

IZVOR: RTL



 

Pisane vijesti