Ministar Malenica o izboru predsjednika Vrhovnog suda u emisiji Studio 4

Slika /slike/novi osj/studio4mini.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je jutros u emisiji „Studio 4“ HRT-a o izboru predsjednika Vrhovnog suda, govoru mržnje i dugotrajnosti sudskih postupaka.

„Svakako se radi o blokadi izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ustav je jasan, ali i Zakon o sudovima je jasan. Zakon se mijenjao 2018. i on je uveo proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. Od 2018. do danas nitko nije problematizirao takav način izbora, doduše od 2018. do danas prvi put biramo predsjednika Vrhovnog suda“, izjavio je ministar.
 
Dodao je da od predsjednika Milanovića očekuje da o tome obavijesti javno sudbeno vijeće kako bi ponovili poziv za predsjednika Vrhovnog suda te dodao: „Mislim da je svima u interesu da imamo predsjednika Vrhovnog suda. Smatram da je predsjednik dužan poštivati Ustav i zakone. Ne mogu shvatiti tu predsjednika koji kaže da će kršiti zakon, a poštivati zakon. On ima određene pravne mehanizme gdje je dosad mogao pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti zakona o sudovima ako smatra da nije ustavan.“
 
Mandat aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda istječe 15. srpnja, a ministar Malenica je izrazio vjeru da do blokade rada suda neće doći te napomenuo kako postoji i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji može obnašati funkciju po isteku mandata.
 
Govoreći o diskriminatornim situacijama i pojavama govora mržnje, ministar je kazao da je dužnost svakako reagirati na takve situacije kako bi se preveniralo i spriječilo da pređe u nešto  značajnije kao što je fizički napad.
 
Na upit o dugotrajnosti postupaka ministar je odgovorio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave svjesno te problematike i najavio da će se ona rješavati kroz zakonodavni okvir, izmjenama procesnim zakonima i strateškom pristupu u kojem će se analizirati svaki konkretan sud.

Pisane vijesti