Ministar Malenica o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona te suzbijanju “ovršnog vala“

Slika /slike/novi osj/Izrezakivs.jpg

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica je s ministrom financija dr. sc. Zdravkom Marićem održao press konferenciju na temu ovrhe. 

Tim putem je ministar Malenica izjavio kako su aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave u zadnjih dva mjeseca bile usmjerene prema tome da se smanji takozvani ovršni val te se da izmjenama Ovršnoga zakona poboljša status dužnika i  vjerovnika.

Također je naglasio kako su u javno savjetovanje stavljene izmjene i dopune Ovršnog zakona kojim će se Ovršni zakon učiniti bržim, ekonomičnim i jeftinijim za same ovršenike.

„Ono što bih istaknuo, a vezano je za Izmjene i dopune Ovršnoga zakona, a to je da po prvi puta imamo obavijest koju javni bilježnici šalju ovršenim građanima, gdje zapravo oni u tih petnaest dana mogu osporiti sam dug. Odnosno, mogu platiti dug jer bilo je dosad određenih kritika da oni nisu bili obaviješteni, da nisu imali informaciju o postojanju određenog dugovanja. Također, važne odredbe uvodimo i po pitanju troškova samog postupka, dakle nema više troškova pribave potvrda koje su se dosad naplaćivale. Trošak ovrhe će biti manji od 400,00 do 600,00 kn i nakon donošenja ovog zakona ćemo i pravilnikom utjecati i na daljnje troškove javnih bilježnika“ rekao je ministar Malenica. 

Ukidaju se predvidi troškovi  te se uvodi jedinstvena naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi. Prema izmjenama i dopunama Ovršnog zakona deložacije više neće biti moguće u razdoblju od 1. studenog do 1. travnja, proširit će se krug primanja oduzetih od same ovrhe te se uvodi i mogućnost odgode u potrošačkim stvarima.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u dijalogu s Hrvatskom javnobilježničkom komorom predložilo je preporuke javnim bilježnicima prema kojima bi se zaprimljeni prijedlozi naplaćivali u tri faze; 19.10. naplaćivale bi se ovrhe zaprimljene do 30.6., 20.11. ovrhe zaprimljene do 31.8., a 20.1. ovrhe zaprimljene do 18.10. odnosno do prestanka moratorija. 

Više na: https://www.youtube.com/watch?v=YuIkuR_kXQM

Pisane vijesti