Ministar Malenica o izmjenama paketa zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

Slika /slike/novi osj/izjavaministar.jpg

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica predstavio je novinarima izmjene i dopune paketa zakona o lokalnoj samoupravi koje je Ministarstvo pravosuđa i uprave poslalo u javno savjetovanje.

Paket obuhvaća Zakon o lokalnoj i područnoj(regionalnoj) samoupravi, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o gradu Zagrebu te je ministar Malenica kao jednu od njegovih najvažnijih značajki istaknuo smanjenje broja dužnosnika: „Idemo u racionalizaciju broja lokalnih dužnosnika. Na idućim lokalnim izborima birat ćemo 618 dužnosnika manje. Ide se i u smanjenje broja članova predstavničkih tijela kojih se broj smanjuje za 10%. Uz to idemo i u ograničavanje naknade za članove predstavničkih tijela“, najavio je ministar Malenica.
Dodatno je pojasnio kako planirane izmjene i dopune uvode obveze za jedinice lokalne samouprave da javno objavljuju podatke o trošenju proračunskih sredstava i upućuju na Zakon o proračunu koji bi trebao detaljnije razraditi tu funkcionalnost.

Osvrćući se na kritike da će općine i gradovi u kojima više neće imati zamjenike iste zaposliti u gradskoj upravi, ministar je kazao: „Sam sustav zapošljavanja u jedinicama lokalne samouprave mi kao Ministarstvo pravosuđa i uprave ne možemo kontrolirati već nadziremo izdvajanja iz proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave koje ne smiju preći 20% prihoda poslovanja jedinica lokalne i regionalne samouprave“, dodajući da će Ministarstvo pravosuđa i uprave, kroz digitalnu platformu, omogućiti objavljivanje tih podataka jedinicama bez dodatnih troškova za njih, ali će obveza predviđati i novčanu kaznu za jedinice koje te odredbu ne poštuju.
Također, izmjenama Zakona o lokalnim izborima izjednačuje se uvjet za kandidiranje za čelnika jedinice lokalne samouprave sa uvjetom za kandidiranje za članove predstavničkih tijela koji bi trebali imati prebivalište na području jedinice na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju lokalnih izbora.
Ova promjena, koju će se donijeti do kraja godine, je samo jedan paket aktivnosti usmjeren prema jačanju funkcionalnosti i povezivosti jedinica lokalne samouprave te jačanju participativne demokraciju, a detaljnije se propisuju i zborovi građana, peticije i sudjelovanje građana u jedinicama lokalne samouprave.

Na pitanje o smanjivanju broja jedinica lokalne i regionalne samouprave ministar Malenica je naveo kako je pokrenuta je međuresorna radna skupina sa predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva regionalnog razvoja koja bi trebala stvoriti modalitete i mogućnosti za funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave. „Već smo odradili razgovore s nekoliko jedinica lokalne samouprave glede zajedničkog obavljanja određenih poslova. Do lokalnih izbora 2025. ćemo naći najbolji mogući način vodeći računa o uslugama koje se pružaju građanima na području pojedinih jedinica lokalne samouprave da te usluge budu dostupne i jeftine pa da građani osjete i koriste to funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave. Vjerujem da ćemo kod određenih jedinica naići na interes za njihovo ukidanje i spajanje“, zaključio je ministar Malenica.

Pisane vijesti