Ministar Malenica o novinama u kaznenom zakonodavstvu

  • Slika /slike/novi osj/Opatija_3.jpg
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je u četvrtak, 20. svibnja na seminaru „Novine u kaznenom zakonodavstvu - 2021.“ u organizaciji Vrhovnog suda RH i Pravosudne akademije koji se održava 20. i 21. svibnja u Opatiji.

U uvodom obraćanju sudionicima seminara ministar Malenica se osvrnuo na novine koje je Ministarstvo pravosuđa i uprave pripremilo u izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Navedene izmjene ubrzo se očekuju u saborskoj proceduri i odnose se na usklađivanje nacionalnog kaznenog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u području borbe protiv prijevara i krivotvorenja u vezi s bezgotovinskim instrumentima plaćanja kroz prenošenje istoimene Direktive u materijalno zakonodavstvo.
 
U cilju kvalitetnije zaštite žrtava, planirane izmjene redefinirat će i procesne pretpostavke progona za kazneno djelo spolnog uznemiravanja iz članka 156. Kaznenog zakona koje će se od sada progoniti po službenoj dužnosti. Tom promjenom sva će se kaznena djela protiv spolne slobode progoniti po službenoj dužnosti.
 
Značajna izmjena odnosi se i na propisivanje nezastarijevanja teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta kojim je kao kvalifikatorna okolnost propisana teška tjelesna ozljeda djeteta, narušenost njegova tjelesnog ili emocionalnog razvoja, trudnoća, počinjenje djela od strane bliske osobe, osobe s kojom dijete živi u istom kućanstvu  ili od strane više počinitelja, ili na osobito okrutan ili ponižavajući način.
 
S obzirom na činjenicu da je internet postao moćno oružje, između ostalog, i u narušavanju privatnosti pojedinca, pojavila se potreba praćenja i suzbijanja kršenja temeljnih ljudskih prava putem instrumenta kaznenoga prava, stoga se novim zakonskim izmjenama predviđa uvođenje novog kaznenog djela koji se veže uz tzv. „osvetničku pornografiju“.
 
Određene izmjene predložene su i u pogledu sigurnosnih mjera, kako bi se ojačala njihova učinkovitost te otklonile one okolnosti koje omogućavaju ili na neki način potiču počinjenje novog kaznenog djela. Na taj se način želi osigurati adekvatna primjena njihove zakonske svrhe.
 
Ministar Malenica u svom govoru osvrnuo se je i na polemike oko primjene određenih odredbi Zakona o kaznenom postupku koje su se nedavno vodile u javnom prostoru te je ponovio da će se o budućim izmjenama Zakona razgovarati u okviru radne skupine.
 
Govoreći o skorašnjem početku rada Europskog javnog tužitelja, podsjetio je na brojne aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzela, kako u prilagodbi našeg zakonodavnog okvira, tako i u procesnom dijelu imenovanja delegiranih europskih tužitelja.
 
U poslijepodnevnim satima, ministar Malenica sudjelovao ja na okruglom stolu "Kazneno pravosuđe i javnost". Panelisti su razgovarali o tome kako kvalitetnije komunicirati s javnošću i kako ojačati komunikacijske vještine pravosudnih dužnosnika i službenika. 

Na okruglom stolu uz ministra sudjelovali su Krešimir Devčić, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Darko Klier, zamjenik Glavne državne odvjetnice RH i predsjednik DOV-a, dr.sc. Laura Valković, odvjetnica i predsjednica Stručnog  vijeća Odvjetničke akademije HOK-a, Marinko Jurasić, novinar Večernjeg lista i moderator doc. dr.sc. Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske. 
 
Konferencija „Novine u kaznenom zakonodavstvu - 2021.“ usmjerena je otvorenom dijalogu o aktualnim kaznenopravnim temama, usprkos svim izazovima današnjice koje izaziva epidemija koronavirusa, a uz ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu sudjeluju i Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić te ostali sudionici iz redova sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i profesora.

Pisane vijesti