Ministar Malenica: Očekujemo poštivanje zakonskih procedura kod izbora predsjednika Vrhovnog suda

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministar Malenica/HN20210225926645.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je u četvrtak da od predsjednika republike očekuje poštivanje procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda u cilju izbjegavanja krize sudbene vlasti.

"Očekujem od Predsjednika Republike da poštuje proceduru koja je utvrđena Zakonom o sudovima, u najmanju ruku ako ne želi predložiti nikoga od ova tri kandidata, da se obrati Državnom sudbenom vijeću pa da se ponovno raspiše poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda", kazao je ministar Malenica.

Uoči sjednice Vlade, ministar se osvrnuo na tijek izbora predsjednika Vrhovnog suda nakon što je Državno sudbeno vijeće (DSV) provelo javni poziv u trajanju od mjesec dana na koji su se javila trojica kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

Međutim, predsjednik Milanović već je najavio da Hrvatskom saboru neće predložiti nijednog od tri kandidata koja su se javila na poziv DSV-a, već će predložiti “svog” kandidata, neovisno o provedenom pozivu.
  
Malenica je pojasnio da Zakon o sudovima nije predvidio situaciju da predsjednik Republike ne predloži nijednog od kandidata koji su se javili na javni poziv, odnosno ne obavijesti DSV o tome pa se raspisuje novi poziv. 

"Ali mislim da je i u interesu Predsjedniku RH da izbjegnemo krizu sudbene vlasti, pa da obavijesti Državno sudbeno vijeće da ne prihvaća niti jednog od tri kandidata i da se ponovno raspiše poziv”, poručio je Malenica. 

Objasnio je da je ovlast predsjednika Republike da predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda proizlazi iz Ustava, ali da se ta ovlast razrađuje kroz Zakon o sudovima te naveo da je tu procedura jasna. 

"Procedura se dodatno razradila zakonskim izmjenama 2018. godine, a sve je učinjeno iz razloga da se postupi temeljem izvješća GRECO-a, da se taj postupak učini više transparentnijim, s obzirom na to uključeno je Državno sudbeno vijeće koje raspisuje poziv šest mjeseci prije isteka mandata predsjednika Vrhovnog suda", pojasnio je Malenica.

Iako je priznao da pravna norma ne može predvidjeti sve situacije koje mogu nastati, Malenica smatra da je zakon dobar. Najavio je da će se, međutim, zakon mijenjati ukoliko za to bude potrebe. 

“Ako bude potrebe, zakon će se mijenjati”, kazao je pojasnivši da će se eventualno zakonskim izmjenama razraditi procedura oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, jer smo sad u situaciji da Predsjednik ne želi obavijestiti Državno sudbeno vijeće, što nije pokriveno samim zakonom.

Tekst: (Hina)
Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Pisane vijesti