Ministar Malenica: Piloti mogu biti mirni, pružit ćemo im punu podršku

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/kolovoz/HN20220825664832.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak, uoči sastanka s pilotima koje je Srbija optužila za avionske napade nad civilima nakon operacije Oluja, da će im Hrvatska pružiti punu pravnu podršku te spriječiti izdavanje međunarodne tjeralice.

Ministar je najavio sutrašnji sastanak s četvoricom optuženih pilota, na kojem će se razraditi daljnje aktivnosti u postupku koji je pokrenuo Beograd. Poručio je pilotima da mogu biti mirni jer će im Republika Hrvatska dati punu pravnu podršku koja im je potrebna u ovom trenutku.

''Radit ćemo i na sprečavanju izdavanja međunarodne tjeralice, ako Srbija pokrene takav zahtjev. Hrvatski piloti imaju čistu savjest, Domovinski rat bio je obrambeni rat, što je dokazano na Haaškom sudu”, izjavio je Malenica.

Ministar je dodao da je Srbija podignula politički motiviranu optužnicu kojom dokazuje da nema neovisno tužiteljstvo niti funkcionalni pravni sustav.

Podsjetio je da se zna kakva je bila uloga Aleksandra Vučića u ratu i kakvu je huškačku politiku provodio.

"Hrvatski pravni poredak je stabilan, prije par godina vođen je postupak vezan uz ratne zločine u Glini, prepustio ih DORH-u da oni postupe ako utvrde da postoje elementi kaznenih djela”, rekao je ministar referirajući se na izjavu predsjednika Milanovića da bi i Hrvatska mogla podignuti optužnicu protiv srbijanskog predsjednika.

Malenica je oštro osudio i nedavni slučaj obiteljskog nasilja u Gospiću, kao i izjavu općinske državne odvjetnice u kojoj je rekla: "Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici?"

„Neprimjerena je to izjava, njome se pokušava imputirati da su zatvori puni, pa nije primjereno predlagati istražni zatvor. Oštro demantiram takve teze, mjesta u zatvoru ima jer 60 posto zatvorenika su istražni zatvorenici”, istaknuo je.

Ministar napominje da od sudaca očekuje da donesu odluke o istražnom zatvoru, ako postoji opasnost da neka osoba može naštetiti nečijem životu ili zdravlju.

"Osuđujem nasilje u obitelji, nećemo ga tolerirati. Vlada je izmijenila Kazneni zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, postrožili smo kazne, povećali broj sigurnosnih mjera, uveli pojam bliske osobe, itd. Ono što još možemo jest raditi na unapređenju zakonskog okvira”, poručio je Malenica.

Tekst i foto: Hina 

Pisane vijesti