Ministar Malenica: Promjene su ključ jačanja povjerenja građana u pravosuđe

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/veljača/20210802041516_IMG_2745.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji East West Management Instituta iz Ženeve i Ministarstva pravosuđa i uprave uz potporu programa američkog State Departmenta u od 2. do 3. veljače u Šibeniku se održava konferencija „Pravosuđe bliže građanima - učinkovitost i jačanje vladavine prava“.

Konferencija se održava u okviru „Programa izvrsnosti hrvatskih sudova CCEP“ koji se financira sredstvima International Narcotics and Law Enforcement Affairs Section (INL) pri američkom Department of State.

Riječ je o projektu koji za cilj ima pružiti snažniju potporu učinkovitosti rada sudova, pospješiti transparentnost hrvatskog pravosuđa, pružiti potporu u stručnom usavršavanju pravosudnih dužnosnika i službenika te pružiti potporu hrvatskim sudovima u korištenju tehnologija.

U svom uvodnom govoru ministar Malenica istaknuo je da je ovaj projekt dio razvojnih promjena na kojima radi Ministarstvo pravosuđa i uprave, zahvalivši partnerima na konkretnoj potpori i pomoći te suradnji u unaprjeđenju učinkovitosti pravosuđa.

“U posljednjih nekoliko godina u pravosudnom sustavu napravljeni su brojni iskoraci - u zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom smjeru. Učinjeni su značajni pomaci po pitanju učinkovitosti pravosuđa, digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu. Međutim, izazovi u pravosuđu u suštini ostaju - broj neriješenih predmeta, duljina trajanja sudskih postupaka, ljudski potencijali na hrvatskim sudovima. To su pitanja na koje odgovore trebamo dati zajedničkim naporima” kazao je ministar i dodao da se problemi žele riješiti cjelovito - na dugoročne staze.

Govoreći o učinkovitosti pravosuđa, naglasio je da rezultati rada sudova za 2022. godinu ukazuju da su akcijski planovi koje je Ministarstvo izradilo, koristan alata kako za predsjednike sudova tako i za samo Ministarstvo.

“Ova konferencija prilika je da sagledamo procese onakvima kakvi oni uistinu jesu - s problemima, izazovima i perspektivama. Uvijek će biti stvari koje bi trebalo napraviti brže, više ili bolje, zato je potrebna suradnja i razumijevanje” istaknuo je ministar.

Regionalni pravni predstavnik Ministarstva pravosuđa SAD-a Ameet Kabrawala izrazio je potporu Sjedinjenih Američkih Država ovakvim programima jer donose promjenu. Naglasio je da vide ulogu Hrvatske kao lidera u području borbe protiv organiziranog kriminala, pranja novca, antikorupcije i cybercrime, a da ovakvi projekti doprinose jačanju vladavine prava i jačanju neovisnosti pravosuđa.

Potpredsjednik East West Management Instituta Nicolas Mansfield izjavio je da je cilj Instituta podupirati ovakve projekte koji jačanju pravosudni sustav jer neovisno i snažno pravosuđe doprinosi ne samo ekonomskom, već i društvenom razvoju.

 

Pisane vijesti