Ministar Malenica: Specijalizirani planovi za svaki županijski i općinski sud za učinkovitiji i efikasniji rad

Slika /slike/novi osj/Ministar_Malenica_aktualno_sabor.PNG

Na aktualnom prijepodnevu prije početka 7. sjednice Hrvatskog sabora, ministar Malenica odgovorio je na zastupničko pitanje koje se odnosi na učinkovitiji i efikasniji rad županijskih i općinskih sudova.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je putem podataka koji su dostupni unutar sustava e-Spis izradilo analizu učinkovitosti rada pravosudnih tijela po principu semafora. Svih 15 pravosudnih područja podijeljeno je u crvene, žute i zelene kategorije. Crvena kategorija su pravosudna područja u kojima su uočeni problemi s učinkovitosti, žuta su pravosudna područja koja imaju srednju učinkovitost, ali postoji prostor za poboljšanje te zelena pravosudna područja koja imaju zadovoljavajuću učinkovitost.

Primarni ciljevi akcijskog plana su ubrzavanje sudskih postupaka i rješavanje svih predmeta starijih od sedam godina te posebno praćenje i rješavanje kaznenih predmeta koji u sljedeće tri godine odlaze u zastaru.

„U ovom trenutku na svim sudovima u Republici Hrvatskoj ima oko 430 tisuća neriješenih predmeta, dok je ukupna duljina trajanja sudskih postupaka 283 dana. Realizacijom ovog akcijskog plana skratilo bi se trajanje sudskih postupaka na 208 dana i riješilo oko 70 tisuća predmeta. Posebna pažnju posvetit će se svim predmetima starijima od sedam godina kojih je oko 25 tisuća. Oni su u ovom akcijskom planu uključeni na način da se riješe u tekućoj godini. Ovaj akcijski plan pratit će i mjesečna analiza rada svih sudova i sudaca“, naglasio je ministar.

U Zakonu o parničnom postupku uvest će se određeni rokovi za rješavanje predmeta, napravit će se analiza Zakona o kaznenom postupku te će se kroz ta dva važna procesna zakona sudovima omogućiti efikasniji i učinkovitiji rad.
Važan element učinkovitosti rada pravosudnih tijela je digitalizacija. Nastavlja se s nadogradnjom sustava eSpis koji je u znatnoj mjeri ubrzao sudske postupke i komunikaciju sa stankama u sudskim postupcima.

„Ovim akcijskim planom i izmjenama ključnih zakona, Zakona o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku te daljnjim ulaganjima u digitalizaciju postići ćemo učinkovitiji i efikasniji rad sudova“, zaključio je ministar Malenica.

Snimku aktualnog prijepodneva možete pogledati na poveznici.

Pisane vijesti