Ministar Malenica sudjelovao na Neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije

  • Slika /slike/novi osj/jha21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela - 116 006 obilježava osmu godišnjicu osnutka.

Na neformalnom sastanku ministri pravosuđa iznijeli su stajališta o pravosudnim aspektima umjetne inteligencije, unaprjeđenju pravosuđa u postupcima s uključenom djecom te izazovima koje donosi nasljeđivanje digitalne imovine.
 
Kroz raspravu o pravosudnim aspektima umjetne inteligencije, ministri su podržali ukazivanje na prakse u korištenju umjetne inteligencije koje će biti zabranjene te one koje se procjenjuju kao posebno štetne, a u svjetlu trenutne rasprave o nedavno objavljenom  Prijedlogu uredbe o utvrđivanju usklađenih pravila o umjetnoj inteligenciji. Posebna pažnja posvećena je uvođenju zaštitnih mjera u pogledu određenih uporaba sustava za biometrijsku identifikaciju na daljinu za potrebe kaznenog progona, uključujući biometrijsku identifikaciju lica. S obzirom na posebnu osjetljivost biometrijskih podataka, ministri su se složili kako je neophodno da njihovo prikupljanje sadržava snažna jamstva u pogledu zaštite osobnih podataka i temeljnih prava.
 
Tijekom razmjene mišljenja o daljnjim aktivnostima u cilju poboljšanja položaja djece u sudskim postupcima, ministri su istaknuli kako je krucijalno zaštititi najranjivije skupine tijekom sudskog postupka te osigurati da pravosudni sustavi odgovaraju na konkretne potrebe djece. Osim što će se time osigurati da su interesi djece u primarnom fokusu, pridonijet će se i jačanju uzajamnog povjerenja među državama članicama EU. Tijekom rasprave, ministri su diskutirali i o važnosti Barnahusa - dječjih domova osnovanih za djecu žrtve ili svjedoke seksualnog zlostavljanja djece. Multidisciplinarnim i međuinstitucionalnim konceptom Barnahusa osigurava se pristup koji je širi od samog usmjeravanja na kazneno djelo seksualnog zlostavljanja, čime se izravno doprinosi prilagođavanju pravosuđa interesima i dobrobiti djece.
 
Zaključno, tijekom radnog ručka, ministri su se osvrnuli na moguće posljedice i otvorena pitanja koja se pojavljuju kod nasljeđivanja digitalne imovine ostavitelja. Naime, problem digitalne ostavine je složen jer su na nju potencijalno primjenjiva pravila iz raznih pravnih područja, a može se odnositi na različite aspekte; digitalne sadržaje, pristup digitalnim uslugama, kriptovalute i slično. Većina država članica se izjasnila kako nema zakonski okvir niti uspostavljena nacionalna pravila kojima bi se posebno reguliralo nasljeđivanje imovine u digitalnom obliku. Shodno tome, kao i globalnom aspektu ovog pitanja i uključenosti međunarodnih pružatelja usluga, ministri su zaključili kako je zajedničko djelovanje Europske unije u ovom području od iznimne važnosti.

Foto: MPU/EU2021Sl

Pisane vijesti