Ministar Malenica u emisiji „A sada Vlada“: Bez obzira kad se završi postupak izbora novog predsjednika Vrhovnog suda, sud će neometano raditi

Slika /slike/a sada vlada.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je jutros o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda i o Nacionalnom planu oporavka u emisiji „A sada Vlada“ Hrvatskog radija.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", ministar Ivan Malenica rekao je kako je stav parlamentarne većine jasan oko izbora predsjednika Vrhovnog suda i da je izvjestan treći krug odnosno ponavljanje javnoga poziva te da vjeruje da ćemo na ljeto dobiti predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda.

"Bez obzira kad se završi postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, sud i nakon isteka Sessina mandata nastavlja neometano raditi, tu je njegov zamjenik Mrčela. Sessi mandat traje do 15. srpnja" izjavio je ministar.

Upitan o slučaju braće Mamić, ministar Malenica je naglasio kako je interes Republike Hrvatske da odluke njenih sudova budu izvršene u potpunosti.

"Postoji bilateralni sporazum između RH i BiH o izdržavanju kazne zatvora. Taj sporazum po nama ima određene manjkavosti i u tom smjeru ćemo razgovarati s ministrom pravde BiH, to je zamjena kazne zatvora novčanom kaznom, nepriznavanje djelomično uvjetne osude, te ono što nam se događalo drastično smanjenje kazne zatvora. Te će stvari biti u fokusu razgovora" poručio je ministar Malenica dodajući kako vjeruje da sa strane BiH postoji interes da se ova pitanja riješe.

Na pitanje imaju li sudovi alate kojima mogu spriječiti da dođe do toga da netko tko je osuđen napusti Hrvatsku i na taj način izbjegne odsluženje kazne ministar je rekao kako Zakon o kaznenom postupku daje dovoljno alata da se spriječi da pravomoćno osuđena osoba napusti Hrvatsku, bilo kroz izricanje mjera opreza ili izricanje istražnog zatvora.

"Sudovi su smatrali da ne postoje ti razlozi. Ja sam zatražio od Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnica da pronađemo način kako da kroz zakonodavne izmjene poboljšamo te institute da se takve situacije ne bi događale u budućnosti. Dostavili su prijedloge i mi ćemo u kratkome roku sjesti i u okviru radne skupine razmotriti te mogućnosti" rekao je ministar.

Na temu Nacionalnog plana oporavka ministar Malenica predviđa ulaganje u područje pravosuđa oko 700 milijuna kuna i oko pola milijarde kuna u područje uprave.

"U području javne uprave najveći izazov će biti uređenje sustava plaća. Istaknuo bih i ''smart working'', potpuno nova paradigma radnog mjesta i rada državnih i javnih službenika. Kroz to se definira rad od kuće, koje uključuje korištenje modernih tehnologija kako bi bili spremni na buduće slične situacije" rekao je ministar Malenica te dodao da je fokus na učinkovitom i efikasnom pravosuđu.

"Predvidjeli smo 13 reformi koje su usmjerene prema zakonodavnim, organizacijskm, infrastrukturnim i digitalnim promjenama. Sve zajedno za cilj imati povećati učinkovitost rada pravosuđa. Izmjenom dvaju bitnih procesnih zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku, uvođenjem novih instituta želimo učiniti te postupke bržim i efikasnijim. Daljnje ulaganje odnosi se na digitalizaciju, dosad smo uložili preko 160 milijuna kuna. Držimo važnim nadogradnju sustava e-Spisi i e-Komunikacije, idemo na tonsko snimanje, važno nam je ulaganje u infrastrukturu".

Ministar Malenica je rekao da je transparentnost u sudskim postupcima izuzetno bitna te da se ide za tim da se kroz ulaganje u infrastrukturu poboljšaju uvjeti da javnost može prisustvovati raspravama, ali i kroz objavu svih sudskih odluka.

"Uključivanje Sabora u izbor sudaca je korak unatrag. Nastavit ćemo jačati te dvije institucije - Državno sudbeno vijeće i Državnoodvjetničko vijeće. Mi smo u dijelu imovinskih kartica sudaca napravili određene pozitivne promjene, omogućili smo broj službenika koji će pregledavati te kartice. Od 1. siječnja su sve kartice dostupne" rekao je ministar Malenica.

Što se tiče izmjene odvjetničkih tarifa, ministar je izjavio da je to dio paketa liberalizacije tržišta.
"Postoje određeni razgovori s Odvjetničkom komorom, gdje će oni odvesti, ne znam. Ništa se neće raditi bez Odvjetničke komore" zaključio je.



 

Pisane vijesti