Ministar Malenica u emisiji „A sada Vlada“: Izmjene Zakona o parničnom postupku dio su mozaika promjena

Slika /slike/novi osj/radio1.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je jutros u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ i govorio o referendumskoj inicijativi, reformskim procesima u pravosuđu te drugim aktualnim temama.
 

U vezi trenutno najaktualnije odluke Ustavnog suda, prema kojoj su COVID potvrde u javnim ustanovama u skladu s Ustavom i poruke kako tu odluku ne treba povezivati s odlukama koje se čekaju vezano uz dvije referendumske inicijative, ministar Malenica je komentirao kako je to na tragu prijašnjih odluka Ustavnog suda te kako isto nije vezano za postupak pokrenut glede referendumskih inicijativa koji će se nastaviti prema važećim zakonima.
Ministar Malenica je naglasio kako očekuje zaključak Vlade o početku procesa prebrojavanja i utvrđivanja valjanosti potpisa od strane Ministarstva pravosuđa i uprave i predstavnika referendumske inicijative te kako nema govora o odugovlačenju postupka. Nastavno na temu referendumske inicijative ministar Malenica je naglasio kako vjeruje da će vladajuća većina podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti te pitanja smatra problematičnima, posebice vezano uz primjene članka 16. i 17. Ustava.
“Područje instituta referenduma nije dobro uređeno, pripremili smo kvalitetan Zakon koji je prošao prvo čitanje, trebao bi biti na jednoj od narednih sjednica Vlade te upućen na drugo čitanje u Sabor“, zaključio je ministar Malenica.

Na temu izmjena zakona koji bi trebali poboljšati učinkovitost pravosuđa ministar Malenica je naveo kako je Zakon o parničnom postupku jedan od dva najvažnija procesna zakona te očekuje kako će u ovom obliku utjecati na povećanje efikasnosti rada sudova.
Uvodi se novina u obliku tzv. procesnog kalendara gdje će stranka znati datume budućih ročišta i koje sve dokaze treba predložiti te će to utjecati na efikasnost i predvidivost postupka. Uvode se i rokovi za suce.
Drugi najvažniji procesni zakon je Zakon o kaznenom postupku koji predviđa uvođenje digitalne tehnologije i ubrzanje postupaka.
„Svjesni smo problema s dugotrajnim postupcima i neriješenim predmetima i riješit ćemo ih izmjenama ova dva zakona“, naveo je ministar dodajući kako su za svaki sud izrađeni individualni akcijski planovi čime je smanjen broj neriješenih predmeta starijih od 7 godina te su pripremljeni novi akcijski planovi i okvirna mjerila tj. sudačka norma koji će smanjiti neriješene predmete.
Uz ova dva procesna zakona planira se još promjena koje se odnose na organizacijski okvir i razvojne projekte. Također, od 1. ožujka počinju s radom obiteljski odjeli što je još jedna velika novost u zaštiti djece i maloljetnika.
Posebnu pažnju posvećena je izmjenama paketa zakona koji se odnose na reformu i postupke imenovanja, ocjenjivanja, napredovanja i usavršavanja pravosudnih dužnosnika, posebno se to odnosi na sankcioniranje sudaca i predsjednika sudove kojima zbog njihove neaktivnosti predmeti odlaze u zastaru, a izmjene Sudskog poslovnika će posebno pridonijeti dodatnom otvaranju pravosuđa javnosti kroz podatke o radu sudova i sudaca.

Anketni upitnik koji je predsjednik Vrhovnog suda Dobronić uputio sucima ministar Malenica ocijenio je kao koji pridonosi učinkovitosti pravosuđa i posebno poboljšava percepciju pravosuđa te kako za neka pitanja već postoje javni podaci.
Suradnju s predsjednikom Vrhovnog suda ministar Malenica ocijenio je kao korektnu te je naglasio kako je izuzetno važno donijeti propise koji će omogućiti sucima da kvalitetnije sude.

U narednom razdoblju ministar Malenica je najavio donošenje novog Zakona o mirenju te rad na promoviranju alternativnih mogućnosti rješavanja sudskih sporova. „Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti izgradit ćemo Centar za mirenje na Trgu pravde i još tri manja centra. Donijet ćemo Zakon o izvanparničnom postupku kojim ćemo u potpunosti urediti vanparnične postupke, modernizirati ih i maknuti zastarjele odredbe i odredbe koje su postojećem sustavu gotovo neprimjenjive“, naglasio je ministar.
Snimku cijele emisije „A sada Vlada“ od 16. veljače u kojoj je gostovao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica možete poslušati ovdje.

Pisane vijesti