Ministar Malenica u emisiji "A sada Vlada": Poduzimamo sve korake u zaštiti hrvatskih državljana u Zambiji

Slika /slike/novi osj/radio1.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je jutros u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ i govorio o promjenama izbornog zakona te drugim aktualnim temama.

U vezi hrvatskih građana koji su ponovno privedeni u Zambiji ministar Malenica je komentirao kako je situacija neobična te da Vlada pokušava diplomatskim putem saznati sve potrebne informacije.

Istaknuo je kako je kontaktirao ministra pravosuđa Zambije i apelirao na to da se poštuju ljudska prava hrvatskih građana i njihovo pravo na pošteno suđenje. "Djeca su hrvatski državljani, imaju važeće putne isprave koje su izdala hrvatska tijela. Imamo informaciju da se djeca nalaze u sirotištu. Kao što brinemo o našim odraslim državljanima, brinemo i o djeci. Nastavljamo o tome i dalje razgovarati s predstavnicima Zambije i Konga" odgovorio je ministar na upit o stanju posvojene djece.
Također, ministar je istaknuo kako je učinjen nadzor nad radom sudova od strane Ministarstva pravosuđa i uprave i Vrhovnog suda te da nisu pronađene nepravilnosti u postupku posvajanja u Hrvatskoj.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predložilo je Ministarstvu pravosuđa i uprave izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu, dakle propisu koji regulira priznanje sudskih odluka i ovdje bi dodali u taj zakon jedan članak koji bi detaljnije uredio priznanje stranih sudskih odluka koji se odnose na posvajanje djece. Prije svega da se u samom početku postupka prvotno provjeri s Ministarstvom rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike tj. centra za socijalnu skrb jesu li osobe koje su pokrenule postupak prošle cijelu proceduru provjere pri posvajanju, a isto tako ako te sudske odluke budu priznate da te odluke budu dostavljene centru za socijalnu skrb kako bi centri mogli provoditi daljnji nadzor nad tom obitelji" izjavio je ministar.

Što se tiče odluke Ustavnog sud kojom se ukida Zakon o izbornim jedinicama, ministar je naglasio kako su sve vlade od 2010. godine imale priliku riješiti ovo pitanje, ali nisu.
"Ova Vlada kontinuirano ima rasprave u javnosti ne samo o tome već i o samom izbornom modelu. Imamo na snazi važeći zakon do desetog mjeseca, zakon koji je donesen 1999. godine, i naravno da smo imali određene promjene prije svega demografski promjena koje su utjecale na broj birača u pojedinim izbornim jedinicama i naravno tu imamo određena odstupanja koje prelaze postotak od 5% koji je dopušten. Tu su najveća odstupanja IV. i V. jedinice u odnosu na IX. i X. izbornu jedinicu. Mi ćemo u narednom razdoblju intenzivirati rad na izmjeni Zakona o izbornim jedinicama i razgovore o samom registru birača s obzirom na to da je također vrlo važno pitanje. Istaknuo bi da se pitanje broja birača aktualiziralo nakon popisa stanovništva, ja ne umanjujem popis stanovništva i njegov značaj, međutim za izbore isključivo je značajan registar birača. Registar birača se u najvećoj mjeri formira iz evidencije prebivališta, koji je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, i tu ćemo zapravo u narednom razdoblju paralelno s izmjenom Zakona izbornih jedinica pokušati vidjeti i pitanje registra birača. Ja bih tu svakako apelirao građane da redovito ažuriraju svoja prebivališta i svoja boravišta kako bi sam taj registar birača bio što točniji. Podizanje svijesti kod građana za promjene njihovih statusa povećat ćemo točnost podataka u registru birača" kazao je.

Na upit o modelu promjena kod Zakona o izbornim jedinicama ministar Malenica je komentirao kako nije realno da se povećava broj zastupnika te da će se okretati prema putu da ostane postojeći broj zastupnika u Hrvatskom saboru.

Također, ministar Malenica je komentirao učinkovitost pravosudnog sustava i izjavio kako se već drugu godinu za redom provodi Akcijski planovi na sudovima te da Hrvatski sudovi su tijekom 2022. godine riješili 52.503 predmeta više nego što su primili, a prosječna duljina trajanja sudskih predmeta je 247 dana što je za 56 dana manje nego godinu dana ranije.

"To je rezultat ne samo akcijskih planova nego i niza aktivnosti koje smo mi poduzeli prije svega normativnih aktivnost mijenjajući Zakon parničnom postupku, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o sudovima i niz drugih zakona. Ulažemo u pravosuđe preko 2 milijarde kuna kako bi svi imali osigurane uvjete za bolji rad. Naravno, u naredbom razdoblju ćemo voditi računa o izmjenama zakona koje se odnose na plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika isto tako kroz ovu veliku reformu Zakona o plaćama vodit ćemo i račune o plaćama službenika koji rade u pravosudnim tijelima" rekao je ministar.

Za kraj ministar je komentirao upis u zemljišne knjige elektroničkim putem. "Cilj nam je napraviti iskorak u brzini tih postupka i u tom dijelu smo izmijenili Zakon o zemljišnim knjigama. Prema tarifi, svi koji podnose podneske sudu elektroničkim putem plaćaju tarifu manju za 50%. Građani će putem javnih bilježnika podnositi upise i na taj način ti će predmeti biti brži, lakši i jednostavniji" zaključio je ministar.



Pisane vijesti