Ministar Malenica u emisiji „A sada Vlada“: Ustavni sud je u svojim odlukama jasno dao mišljenje o ustavnosti postupanja Stožera civilne zaštite

Slika /slike/novi osj/asadavlada.png

Gostujući u emisiji „A sada Vlada“ na Hrvatskom radiju ministar Malenica govorio je o ustavnosti referendumske inicijative vezane uz COVID-19, stanju u Državnom odvjetništvu, borbi protiv korupcije te novim izmjenama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima. 

Vidi se jasan antivakserski stav pokretača referendumske inicijative, stranke Most. Ovo je čisti populizam koji oni trenutačno provode, po meni osobno parazitiraju na temi COVID potvrda, igraju se sa životima i zdravljem ljudi. Sve ono što proklamiraju zadnjih nekoliko tjedana zapravo ne ide u smjeru da se bolest spriječi, da se smanji broj zaraženih, da se smanji broj umrlih. Oni iskorištavaju ovu situaciju samo da prikupe što više svojih političkih pristaša, ističe ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
 
Pokrenuta je i inicijativa za prikupljanje potpisa za referendum kojom bi se COVID potvrde ograničile pravno. Na pitanje novinarke Eliane Čandrlić Glibote kako inicijativa izgleda i ima li šanse da se referendum održi, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako misli da referendumsku inicijativu treba promatrati i pravno i politički.
 
- Kada je promatramo politički i kada je zapravo ogulimo, tu se vidi jasan antivakserski stav pokretača referendumske inicijative, stranke Most. Ovo je čisti jedan populizam koji oni trenutačno provode, po meni osobno oni parazitiraju na ovoj temi COVID potvrda, igraju se sa životima i zdravljem ljudi. Sve ono što proklamiraju zadnjih nekoliko tjedana zapravo ne ide u smjeru da se bolest spriječi, da se smanji broj zaraženih, da se smanji broj umrlih. Oni iskorištavaju ovu situaciju samo da prikupe što više svojih političkih pristaša, ističe ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
 
- Kada govorimo o pravnoj dimenziji referenduma, ja mislim da je tu Ustavni sud u svojim odlukama koje je donosio zadnjih godinu i pol, otkad se pojavila COVID-19 kriza, jasno dao svoje mišljenje o postupcima Stožera civilne zaštite. Ova referendumska inicijativa i njezina pravna dimenzija također su na tragu ovih političkih dimenzija. Pravna dimenzija ide u dva smjera, jedna je izmjena Ustava, dodavanje članku 17. pandemije i epidemije, i u zakonodavnom smjeru to je izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje bi se dodatno usporio proces donošenja odluka.
 
- Stožer je tijelo u kojem sjede osobe koje imaju određeno znanje iz područja medicine, zdravstva, i epidemiologije, koje donosi balansirane mjere, koje sve vrijeme uspješno upravlja ovom krizom, nekoliko valova krize Stožer je uspješno donosio određene odluke i Ustavni sud je potvrdio da su te odluke utemeljene na Ustavu, na zakonu u sustavu civilne zaštite koji je donesen u skladu s Ustavom, tako da čitava ova pravna dimenzija referendumske inicijative nema smisla, zaključio je ministar Malenica.
 
Dodao je kako je dio koji se odnosi na promjenu Ustava besmislen jer je sam Ustavni sud rekao da je Hrvatski sabor taj koji može odlučiti treba li donositi odluke na temelju članka 16. ili članka 17. Ustava, "tako da ne vidim smisao uvođenja tog dodatka o epidemiji u članak 17.", dodao je Malenica.
 
- Na izmjene zakona i sankcije koje se uvode tim zakonom treba gledati striktno formalno. Mislim da je zajednički cilj svim ljudima u Republici Hrvatskoj da se smanji broj zaraženih, da se smanji broj umrlih i da ova pandemija što prije prođe. I u tom svjetlu treba gledati ove sve zakonske izmjene. Smisao izmjena je obveza testiranja, smisao je da se sankcioniraju čelnici tijela koji ne provode mjere, objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
 
- Neshvatljivo mi je da postoje osobe koje ignoriraju odluke Stožera koje idu u smjeru zaštite života i zdravlja ljudi. Vjerujem da će po donošenju ovog zakona i njegovim stupanjem na snagu svi čelnici i tijela, sve odgovorne osobe, poštivati zakon i pokazati da su na strani borbe protiv COVID-a, borbe za život i zdravlje ljudi, dodao je.

Snimku cijele emisije "A sada Vlada" možete pogledati ovdje

Izvor: HRT


Pisane vijesti