Ministar Malenica u emisiji "RTL Danas"

Slika /slike/vijesti naslovnica/2021/prosinac/RTLDanas.PNG

Ministar Malenica u emisiji RTL Danas govorio je o referendumskoj inicijativi vezanoj uz pandemiju COVID-a 19, problematici nasilja nad ženama i izvješću Glavne državne odvjetnice.

Koliko je dosad bilo ovakvih optužbi javnog poticanja na terorizam?

Mi nismo imali do sada tih predmeta. Moram najoštrije osuditi ovakvo ponašanje i postupanje. Tu su u medijskom prostoru u nekoliko su se navrati iznijele određene informacije, određeni govori mržnje, poticaji na mržnju. Evo, jučer je jedan dnevni list spomenuo da treba dovršiti ono što Danijel Bezuk nije uspio napraviti. Dakle, najoštrije osuđujemo i kao Vlada i Ministarstvo ćemo učiniti sve da spriječimo nasilje. Pravo na mirni prosvjed podržavamo i to je nešto što je normalno. Međutim, pozivanje i poticanje na nasilje nije prihvatljivo.

Predsjednik Milanović ne skriva da neće postupati po zakonu, kad je riječ o COVID potvrdama. Hoće li se policija i vojska sukobiti na ogradi Pantovčaka?

Ustav i Zakon obvezuju sva tijela i sve dužnosnike. U ovoj konkretnoj situaciji, ja se nadam da će Zakon biti izglasan sljedeći tjedan, a on obvezuje i Ured predsjednika Republike. Mjere koje se poduzimaju i predlažu temeljem tog zakona, idu u smjeru zaštite života i zdravlja ljudi. Dakle, COVID potvrde su same po sebi postigle određene rezultate. Meni je neprihvatljivo da jedan dužnosnik, jedan političar, poput predsjednika Republike, javno govori da neće poštivati odredbe tog Zakona, a taj Zakon i te mjere koje se poduzimaju idu u smjeru zaštite života.

Ali predsjednik ne može biti jasniji, citat: "Nećete mi slati svoje janjičare i inspektore, vojska je na ulazu." Što ćete vi, odnosno Državni inspektorat tu napraviti?

Čujte, Inspektorat kao i policija ovisno tko će postupati u datoj situaciji će poduzimati određene mjere sukladno propisima. Ja ovdje ne bih tumačio postupanje samog Inspektorata i zapravo se stavljao u jednu hipotetsku poziciju hoće li predsjednik ili njegov Ured poštivati zakon. Zakon se još treba izglasati u Hrvatskom saboru i zapravo tada su svi obveznici zakon dužni primjenjivati kao i oni koji provjeravaju.

Jeste li vi komunicirali s predsjednikom ili gospodinom Miljenićem vezano uz to? Hoće li oni pustiti Inspektorat?

Ja nisam osobno komunicirao s njima.

Hoćete li poslati Mostova referendumska pitanja, ako prikupe dovoljno potpisa, na Ustavni sud?

Do slanja referendumskih pitanja na kontrolu ustavnosti još je dug put. Most prvo treba sakupiti potpise. Ako se to dogodi, dakle, ja mogu sada reći da je o ustavnosti samog referendumskog pitanja puno toga već rekao Ustavni sud kada je ocjenjivao ustavnost odluka Stožera civilne zaštite. Ovdje prije svega vidimo jedno obično prikupljanje političkih poena od strane MOST-a koje parazitira na ovoj situaciji ne vodeći računa o životu i zdravlju ljudi.


Nakon svega ipak ste stali uz glavnu državnu odvjetnicu. Je li ona još više svojim potezima srušila povjerenje u pravosuđe? Je li naštetila sustavu?

Dakle, u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske radi otprilike 630 pravnih dužnosnika i još 160 savjetnika. To je jedan veliki sustav i u samom izvještaju rada Državnog odvjetnika vide se određeni pozitivni pokazatelji. Ova situacija u kojoj se sad ovdje nalazimo, ne utječe na povećanje povjerenja građana u sam sustav. Međutim, u više navrata sam istaknuo da je ovdje zapravo riječ o jednoj nespretnoj komunikaciji.

Potom je Ilija Radić skupa s ministrom Malenicom pogledao isječke izjava da bi se prisjetili kako je ta nespretna komunikacija izgledala

Što je ovdje nespretna komunikacija? Je li zapravo nakon svega jasno da ona nije govorila istinu?

Prije svega, iz izvješća o nadzoru Državnog odvjetništva jasno se vidi da tu nema nikakvog zataškavanja na ovome predmetu. Predmet je zatvoren odlukom tužiteljice koja je radila na ovome premetu i prije nego što je Zlata Hrvoj-Šipek postala državna odvjetnica. To je bilo u veljači 2020. godine.

Kako je europski tužitelj pronašao problem u nečemu u čemu USKOK i DORH nisu pronašli problem?

Ni vi ni ja ne znamo zapravo postupanje europskog javnog tužitelja temeljem čega su oni zapravo otvorili taj predmet. Dakle, oni su zatražili taj premet od USKOK-a i dobili taj predmet. Da li su ni poduzeli dodatne radnje ni vi ni ja to ne znamo.

Uzmimo u obzir da Zlata Hrvoj-Šipek nije znala za to. Je li to zapravo razlog da joj možemo progledati kroz prste? Zar nije trebala znati?

Mislim da je tu glavna državna odvjetnica, i temeljem ovog priopćenja koje je u četvrtak izašlo van, jasno utvrđeno koje su bile faze postupanja. Dakle, prije njezinog stupanja na dužnost taj predmet je bio zatvoren, nisu bili aktivni izvidi. Tražila se dostava samo predmeta koji su aktivni, a ovaj predmet nije aktivan. Ovdje se nalazimo u situaciji da oporba vrši enorman pritisak na rad Državnog odvjetništva.

Ima li ona vašu uvjetnu podršku do sljedećeg ovakvog slučaja ili punu podršku?

Zlata Hrvoj-Šipek ima podršku Vlade Republike Hrvatske. U ovom trenutku, ne znamo što će se tu sutra dogoditi. Zlata Hrvoj-Šipek ima podršku Vlade Republike Hrvatske.

Tekst i foto: RTL ( https://www.rtl.hr/vijesti-hr/

 

 

Pisane vijesti