Ministar Malenica u emisiji Studio televizije N1

Slika /slike/novi osj/IM1.PNG

Ministar Malenica gostujući na  N1 govorio je o aktualnim temama vezanim uz izmjene Zakona o lokalnim izborima, izboru predsjednika Vrhovnog suda, Zakonu o parničnom postupku i Zakonu o kaznenom postupku.

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je početkom ovog tjedna u e-Savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnim izborima kojima se pooštravaju uvjeti kandidiranja i preciziraju razlozi prestanka mandata načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika.

„Izmjene se oslanjaju na prethodni paket izmjena zakona iz područja lokalne samouprave kojima smo smanjili broj lokalnih dužnosnika za 568 zamjenika i 10% članova predstavničkog tijela te je unesena odredba o transparentnosti proračuna, ograničen je maksimalni iznos za vijećničke naknade te je uređeno pitanje održavanja online sjednica.“ Istaknuo je ministar Malenica.

Na idućim lokalnim izborima neće se moći kandidirati osobe kojima je izrečena pravomoćna presuda u trajanju od najmanje 6 mjeseci ili je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili je izrečena uvjetna osuda.  Ta će se zabrana odnositi na sva kaznena djela. Uz navedeno,  preciznije su definirane odredbe o prestanku mandata i povezane su s odredbama o zabrani kandidiranja te su samim time uklonjene nejasnoće koje su se u praksi pokazale, posebno kada je riječ o prestanku mandata zbog pravomoćne presude.

 „Do lokalnih izbora bi navedene izmjene trebale stupiti na snagu“ kazao je ministar Malenica.

U Zakon o sudovima 2018. godine uveden je postupak pred Državnim sudbenim vijećem na način da Državno sudbeno vijeće šest mjeseci prije isteka mandata objavljuje javni poziv na koji se mogu javiti svi koji imaju želje, ambicije i uvjete za  predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda. Tada je i uvedena odredba da se predsjednika Vrhovnog suda ne može birati više od dva puta, što su bile preporuke GRECO-a. Budući da gospođa Zlata Đurđević nije službeni kandidat, ministar Malenica nije se osvrtao na tu mogućnost.

„Naš je stav da u izboru predsjednika Vrhovnog suda treba poštivati Ustav, zakon i institut javnog poziva„ naglasio je ministar Malenica.

Govoreći o zakonodavnom okviru, ministar Malenica izjavio je kako je cilj kroz izmjene dva ključna procesna zakona: Zakona o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku, ubrzati donošenje odluka. Kada je riječ o Zakonu o parničnom postupku cilj je propisati rokove te da se sporovi male vrijednosti u pravilu uređuju kao pisani postupci, dok će održavanje ročišta biti iznimno. Na taj način parnični će se postupci znatno ubrzati. Te su izmjene predviđene u ovoj godini.

S druge strane, za izmjene Zakona o kaznenom postupku ove će godine se osnovati radna skupina s praktičarima i teoretičarima u kojoj će se analizirali svi aspekti kaznenog postupka. „Zadali smo si cilj da riješimo sve predmete na sudovima koji su stariji od sedam godina“ kazao je ministar Malenica.

Današnji postupak oporbenih zastupnika ministar Malenica je nazvao performansom “Što se tiče kaznenog djela spolnog uznemiravanja, radna skupina je izradila prijedlog izmjena i dopuna zakona koje uključuju ne samo ukidanje obveze prijave u roku od tri mjeseca, već se implementira i europska direktiva“, kazao je Malenica.

Pisane vijesti