Ministar Malenica: Vlada je jasno stala na stranu borbe protiv korupcije

Slika /slike/vijesti naslovnica/18-9-2020- RTL Danas/22.jpg

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica gostovao je u emisiji RTL Danas gdje je razgovarao o borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa

„Stav premijera Plenkovića, ali i moj osobni stav je da za koga se utvrdi da je počinio kazneno djelo i imao određene kriminalne aktivnosti on treba i odgovarati“, izjavio je ministar Malenica na početku gostovanja.
 
„Vlada je stala jasno na stranu borbe protiv korupcije i podržava rad neovisnih tijela. Kontinuirana i stalna borba protiv korupcije agenda je Vlade“, nastavio je ministar.
 
Upitan treba li istražiti sve javne natječaje ako se pokaže da je u slučaju tvrtka iz Ivanić Grada bilo korupcije, ministar Malenica izjavio je kako će se u postupku utvrđivati što se konkretno dogodilo.
 
„Pojačavamo transparentnost u radu jedinica lokalne samouprave po uzoru na državni proračun i državnu riznicu. Siguran sam da će taj događaj djelovati preventivno prema svima. Prevencija je jedna od važnijih elemenata borbe protiv korupcije“, kazao je ministar pravosuđa i uprave.
 
„Idemo prema internetskom objavljivanju javnih sredstava. Svi dužnosnici na lokalnoj i državnoj razini javni interes trebaju stavljati na prvo mjesto. Treba se odgovorno odnositi prema javnim sredstvima i trošenju javnih sredstava“, te dodao Vlada će kroz zakonski okvir djelovati na smanjenje korupcije, naglasio je ministar Malenica.
 
Govoreći o borbi protiv korupcije ministar Malenica istaknuo je da se pristupa izradi nove Strategije za borbu protiv korupcije, da će se u tom svijetu pripremiti niz zakona te da će se jačati neovisnost i samostalnost tijela, prvenstveno USKOK-a.
 
Nadalje, ministar Malenica osvrnuo se i na prigovore glede trajanja sudskih postupaka.
 
„Izmjenama Zakona o kaznenom postupku, zasigurno ćemo ubrzati kaznene postupke i procesne radnje te vezivanje sudaca za određene rokove. S time ćemo mi u Ministarstvu pravosuđa i uprave ići u narednom razdoblju kako bi se ti postupci završili u prikladno vrijeme. To nije zakon koji se mijenja od danas za sutra i trebat će šest mjeseci do godinu dana kako bismo iznjedrili jedan kvalitetan propis“, istaknuo je ministar. 

Na pitanje zašto gledamo spektakularna uhićenja, ali ne i brze epiloge, bilo pravomoćna osuda ili oslobađanje, ministar je rekao:

"Postojale su pojedine odredbe važećih zakona kojima se omogućavalo odugovlačenje postupaka i izmjenama tih procesnih zakona bi se ubrzalo te postupke. Pristupit ćemo izmjenama zakona, idemo za ubrzanjem postupaka i smanjenjem broja neriješenih predmeta", zaključio je ministar Ivan Malenica. 

Pisane vijesti