Ministar Malenica za HRT: Državno odvjetništvo je neovisno tijelo koje samostalno donosi odluke

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/svibanj/HRT.PNG

Gostujući u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije ministar Malenica naglasio je da nezadovoljstvo odlukama ne znači da trebamo ukidati institucije.

Ustavni sud je u ponedjeljak zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i stožerokracije nisu u skladu s Ustavom. Ta je odluka izazvala burne reakcije u Mostu koji je poručio da je Ustavni sud ''marioneta HDZ-a'', dok je predsjednik Milanović otišao korak dalje i ocijenio kako su suci Ustavnog suda ''napravili državni udar'' te da je taj sud svojom odlukom dokazao da ga treba ukinuti.

"Rekao bih da je to jako teška riječ - državni udar. Kada jedna institucija, a predsjednik Republike jeste institucija, koristi riječ - državni udar - i ide u smjeru druge institucije - Ustavnoga suda - mislim da je to preteška riječ. Podsjetio bih samo da je predsjednik Republike emotivno vezan za temu koja je bila predmet referendumskih inicijativa jer je i on čitavo vrijeme problematizirao donošenje odluka Hrvatskoga sabora po pitanju epidemije, odnosno pandemije. A zapravo je Ustavni sud sada samo slijedio odluke koje je donosio i potvrdio da je ova referendumska inicijativa, odnosno prvo pitanje - nema nikakvoga smisla, rekao je Malenica.

Na pitanje je li se time ignoriralo 400 tisuća građana koji su potpisali navedenu referendumsku inicijativu ministar je podsjetio da je prikupljanje potpisa dio referendumskog procesa.

„Mi imamo propis koji kaže da 10 posto birača može zatražiti raspisivanje referenduma no, na referendumu, ako se on dogodi, odlučuju svi birači u RH“  objasnio je ministar.

„Ustvari sud je jasno utvrdio da to pitanje, onako kako je postavljeno, ne ostvaruje cilj. Međutim, Most je čitavo vrijeme javno govorio da će kroz tu inicijativu Hrvatski sabor u budućnosti sve odluke morati donositi dvotrećinskom većinom, što nije istina zato što je Ustavni sud već donio odluku da je ovlast Hrvatskoga sabora da sam odlučuje hoće li donositi odluke po članku 16 ili članku 17. Tako da ovo pitanje samo po sebi ne bi bilo u praksi provedeno, dakle nema nikakvoga smisla", ustvrdio je ministar dodavši da su sve mjere stožera ukinute prije nekoliko mjeseci pa se o tome više niti ne raspravlja.

Osvrćući se na polemike o ukidanju Ustavnog suda i promjene načina izbora ustavnih sudaca ministar je podsjetio da je izbor sudaca jasno propisan Ustavom i Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu te dodao da prisegom sudaca Ustavnog suda prestaje njihova politička aktivnost i članstvo u političkim strankama.

„Imamo sustav kakav imamo i ja mislim da i dalje treba na ovakav način birati suce Ustavnoga suda. Samo bih naglasio da to nezadovoljstvo odlukama ne znači da sada trebamo ukinuti sve institucije. Hoćemo li sutra ukinuti Pučku pravobraniteljicu ili Povjerenika za informiranje zato što nekome ne odgovaraju odluke? To su jako opasne teze“, poručio je.

Ministar Malenica komentirao je i kritike na račun Državnog odvjetništva i poziva predsjednika Vlade.

"Državno odvjetništvo, među ostalim, štiti i interese Republike Hrvatske. Predsjednik Republike je u više navrata i kontinuirano ponavlja da državne institucije, a prije svega Državno odvjetništvo i USKOK rade neovisno i samostalno tako da ja u ovome ne vidim ništa sporno. Zapravo spornim vidim ponašanje predsjednika RH, nekih saborskih zastupnika koji zapravo otvoreno pozivaju na uhićenje i pojedinih mojih kolega. To je problematično i to je zapravo pritisak na institucije, ustvrdio je.
 
Odgovorio je i na pitanje kada će se više znati o prijavi u kojoj je dio istrage i tadašnji ministar državne imovine, a današnji ministar obrane Mario Banožić.

„Državno je odvjetništvo neovisna institucija, ono radi svoj posao tako da ja u ovome trenutku ne znam u kojoj je fazi taj postupak niti bi trebao znati. Na njima je da provedu postupak, većina radnji, ako je riječ o izvidima, su tajne“, zaključio je ministar Malenica. 

Tekst i foto: HRT 

Stranica