Ministar Malenica za HRT o izboru za predsjednika Vrhovnog sud

Slika /slike/hrt 25.2.2021.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je izbor za predsjednika Vrhovnog suda, suzbijanje govora mržnje te  nadolazeće izmjene Stečajnog zakona.

Ministar Malenica smatra kako je Predsjednik Republike Hrvatske dužan poštivati proceduru procesa, a to je da Državno sudbeno vijeće propisuje javni poziv, na koji se javljaju svi koji zadovoljavaju uvjete i predsjednik sukladno proceduri predlaže Vrhovnom sudu, a onda i Saboru koji glasa o njegovom prijedlogu.

"Kad predsjednik ne bi ispoštovao tu proceduru kršio bi Zakon o sudovima i postupio bi protupravno" izjavio je ministar.
 
Također, ministar je istaknuo da očekuje od predsjednika da ukoliko neće podržati niti jednog kandidata, da obavijesti Državno sudbeno vijeće i da oni raspišu novi javni poziv.

"To bi bilo odgovorno ponašanje predsjednika i na taj način bi poštovao svoje ustavne ovlasti i Zakon o sudovima" rekao je ministar.

Ministar se osvrnuo i na temu slučaja vlasnika riječkog kafića, te je izjavio da nije riječ o sukobu s pojedincem, već o diskriminaciji jedne skupine.

"Svi smo pozvani da gradimo društvo koje će se temeljiti na toleranciji i uključivosti", rekao je ministar Malenica dodavši da su poduzeli određene pravne radnje i u dijelu kaznene prijave i prijave Hrvatskom novinarskom društvu kojeg smo pozvali da reagira.

Osvrnuo se i na izmjene Stečajnog zakona, rekavši kako će sada Ministarstvo pravosuđa i uprave ojačati kontrolu i nadzor nad stečajnim upraviteljima.

""Uvodimo sustav nadzora i kontrole nad njima. Kroz izmjene Zakona ministarstvo pravosuđa i uprave preuzet će kontrolu i nadzor nad stečajnim upraviteljima, ali i nad postupkom certificiranja, licenciranja, usavršavanja i njihove profesionalne odgovornosti. Vjerujemo da ćemo dobiti jedan iskorak u području stečajnih postupaka koji ćemo učiniti više otvorenijim i transparentnijim" zaključio je ministar Malenica.


Pisane vijesti