Ministar Malenica za N1 o aktualnostima u pravosuđu

Slika /slike/novi osj/n1mal11.png

​Premda su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na 12 godina zatvora, Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nezadovoljstvo u pogledu današnje presude Raspravnog vijeća Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za kaznene sudove izrečene u ponovljenom postupku.

Ministar Malenica je na temu današnjih uhićenja visokopozicioniranih osoba izjavio kako se radi o akcijama koje provodi USKOK te kako o svemu ima samo ona saznanja koja su se pojavila u medijima. „To je samo pokazatelj kako nadležna tijela rade svoj posao“, zaključio je ministar Malenica te ponovio kako je korupcija neprihvatljiva i kako se je Vlada jasno opredijelila za borbu protiv nje.

„Presudom u slučaju Simatoviću i Stanišiću očekujemo da pravda bude zadovoljena. Hrvatska je u ovom predmetu tužiteljstvu dostavila dokazni materijal, na čemu treba zahvaliti svim nadležnim tijelima“, kazao je ministar istaknuvši da bi utvrđivanje zločinačkog pothvata potvrdilo da je tadašnje vodstvo Srbije bilo uključeno u ratne zločine na području Republike Hrvatske.
 
Na temu izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske ministar Malenica je naveo kako je 2018. godine prilikom mijenjanja Zakona o sudovima vladalo zajedničko mišljenje saborskih zastupnika kako se radi o povećanju transparentnosti postupka te predmetno nije bilo problematizirano dok nije predsjednik Milanović protivno važećem Zakonu predložio prof. Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Ustavni sud je potvrdio ustavnost Zakona o sudovima, procedura je jasna i svatko je dužan poštovati proceduru i zakone.
„Nema nikakve ustavne krize, sudovi nastavljaju neometano s radom“, naglasio je ministar Malenica ponovno istaknuvši da u skladu s odredbama iz članka 44 c., poslove sudske uprave do izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske obavlja zamjenik predsjednika Vrhovnog suda određen godišnjim rasporedom poslova, koji je donesen na temelju Zakona o sudovima, te će stoga sudac Mrčela obavljati poslove sudske uprave, sukladno zakonu do izbora predsjednika Vrhovnog suda. 
„Vjerujem da će treći poziv rezultirati kvalitetnim kandidatima koji će se na njega javiti i da će Predsjednik RH predložiti Saboru nekoga od njih“, zaključio je ministar Malenica.
 
Zakon o SOA-i i Zakon o sigurnosnim provjerama reguliraju sigurnosne provjere te se planira uvođenje sigurnosnih provjera svakih pet godina uz sigurnosne provjere koje se provode za suce koji sud na uskočkim odjelima. U izvještajima koje bi Agencija izradila utvrdilo bi se postojanje ili nepostojanje  rizika za obavljanje sudačke dužnosti te bi predsjednik suda ili DSV trebali utvrditi je li taj sigurnosni rizik predstavlja razlog za pokretanje stegovnog postupka, rekao je ministar Malenica na temu izmjena Zakona.
 
„Kada zaprimimo svu dokumentaciju od nadležnog tijela, u ovom slučaju USKOK-a tj. kada se prikupi sva dokumentacija, mi ćemo u skladu sa svojim ovlastima temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i na temelju bilateralnih ugovora između BIH i RH sastaviti zamolbu i poslati je Ministarstvu pravde BIH na nadležno postupanje„ , izjavio je ministar Malenica na temu izručenja Zdravka i Zorana Mamića od Bosne i Hercegovine te dodao kako se susreo s ministrom pravde BiH te kako je planirano pokretanje procedure za izmjene sporazuma RH i BiH.
 
Glede povećanja ažurnosti rada sudova izrađeni su akcijski planovi za svaki sud te su obavljeni razgovori s predsjednicima sudova gdje su upoznati s ciljevima koji su usmjereni tome da se više predmeta riješi nego što se zaprimi, da kazneni predmeti ne idu u zastaru te se očekuje ubrzano rješavanje predmeta starijih od sedam godina te posebno posvećivanje pozornosti predmetima koji u sljedeće tri godine idu u zastaru. Nakon drugog kvartala imamo pozitivne pokazatelje. 
„Pripremamo niz reformi koje trebaju dovesti do ažurnijeg rada sudova i efikasnijeg pravosuđa kao što su: od tonskog snimanja, izmjena Zakona o parničnom postupku, izmjena Zakona o kaznenom postupku i uređenje sudske dostave. Očekujemo da ćemo po ovoj dinamici do kraja godine smanjiti broj neriješenih predmeta, a da ćemo 80-90% predmeta starijih od sedam godina riješiti, naveo je ministar Malenica te naglasio da su pripremljena Okvirna mjerila tj. norme koje bi trebala rezultirati većom stopom ažurnosti rada sudaca.
 
Govoreći o reformi teritorijalnog preustroja, ministar je istaknuo da je cilj potaknuti funkcionalno i stvarno spajanje općina. „Kroz Projekt optimizacije sustava jedinica lokalne samouprave tek treba doći do parametara o kapacitetima jedinica lokalne samouprave te će ići za funkcionalnim spajanjem jedinica lokalne samouprave jer je u fokusu kvaliteta usluga koje jedinice pružaju te će se kroz taj projekt koji je u Nacionalnom planu otpornosti i opravka neke jedinice i dobrovoljno povezati u funkcionalnu cjelinu.

Pisane vijesti