Ministar Miljenić sudjelovao na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove EU

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/2012/Luxembourg.jpg

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić sudjelovao je u petak na ministarskom sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove EU u Luksemburgu na kojem se raspravljalo o prijedlogu direktive o zamrzavanju i oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelima.

„Jedno je uspostaviti nacionalno zakonodavstvo i učinkovite sustave, međutim, kriminal je prekograničan i sada se traži rješenje da se i u tim slučajevima može učinkovito djelovati", prenosi Hina izjavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je na sastanku sudjelovao kao promatrač.

Ministri pravosuđa zemalja članica EU po prvi su put raspravljali o prijedlogu direktive Europske komisije, koja bi bila dopuna nacionalnim zakonodavstvima. Prema iznesenim procjenama, godišnja zarada samo od trgovine drogom iznosi oko 100 milijuna eura.

Novim pravilima iz predložene direktive, zapljena imovine od trećih osoba povezanih s kriminalcima bila bi znatno olakšana.

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove razgovaralo je i o prijedlogu direktive o kaznenim sankcijama za neovlašteno raspolaganje povlaštenim informacijama i manipulaciju tržištem, kojom se želi pojačati povjerenje ulagača na financijskim tržištima. Hrvatska je postojeću direktivu već prenijela u svoje zakonodavstvo, a počet će se primijenjivati od 1. siječnja 2013. godine.

Ministri su također informirani o uspostavi europskog informacijskog sustava kaznenih evidencija, koji bi također trebao pomoći u suzbijanju prekogrančnog kriminala.

Mađarski ministar pravosuđa pozvao je svoje kolege na obilježavanje Europskog sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza u Budimpešti. To je drugi put da se taj dan obilježava slijedom odluke Europskog parlamenta. Prvi put obilježen je lani u Poljskoj, sljedeće godine na redu je Litva, a nakon nje Latvija.

Europski parlament je u travnju 2009. godine izglasao rezoluciju u kojoj je pozvao da se 23. kolovoza, na dan kada je potpisan pakt Molotov-Ribbentrop kojim su Sovjetski Savez i nacistička Njemčka podijelili istočnu Europu, obilježava kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.



Pisane vijesti