Ministarstvo pravosuđa i uprave i UNICEF potpisali Memorandum o razumijevanju za program ISKORAK

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/srpanj/IMG_3897.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo potpisali su Memorandum o razumijevanju o provedbi programa ISKORAK, usmjerenom unapređenju procjene i intervencija za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

Program se provodi u suradnji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu do siječnja 2023. godine.

Ciljevi i aktivnosti programa ISKORAK upotpunjuju nastojanja Vlade Republike Hrvatske prema  unapređenju usluga u sustavu socijalne skrbi i pravosuđa, a doprinose prevenciji institucionalizacije djece i mladih s problemima u ponašanju, kao i provedbi deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi koje skrbe za djecu i mlade s problemima u ponašanju. 

Program se provodi uz stručnu i financijsku podršku UNICEF-a, dok je za kreiranje i provedbu Programa odgovoran stručni tim s ERF-a, uz sudjelovanje, praćenje i podršku od strane UNICEF-a, MRMSOSP-a i MPU-a. 

„Potpisani Memorandum nastavak je kvalitetne suradnje Ministarstva pravosuđa i uprave i UNICEF-a. Uzroci problematičnog ponašanja kod djece i mladih su višestruki i kompleksni, a prevencija je jedini ključ rješavanja tog problema. Upravo na tome želimo dodatno raditi i unutar našeg sustava napraviti iskorake kako bi takvim mladima pružili sustavnu podršku i priliku da stvore bolju budućnost. Za nas u Ministarstvu pravosuđa i uprave program Iskorak predstavlja dodanu vrijednost postojećim tretmanskim programima u Odgojnim zavodima u Turopolju i Požegi. Uvjereni smo da će razvoj novog instrumenata procjene problema u ponašanju maloljetnih počinitelja kaznenih djela i specijalizirane intervencije za rad kako s djevojkama, tako i s mladima s teškoćama u mentalnom zdravlju ostvariti kvalitetne rezultate na dobrobit djece i mladih, ali i društva u cjelini“, naglasio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

„Sve brojniji i kompleksniji problemi u ponašanju djece i mladih u Hrvatskoj predstavljaju društveni izazov, od razine pojedinca i obitelji do šire društvene razine. Program ISKORAK uzima u obzir višestruke rizike s kojima se suočavaju djevojčice i dječaci s problemima u ponašanju. Mnogi od njih odrastaju u siromaštvu i nepovoljnim okolnostima, u ranom su djetinjstvu mahom doživjeli zlostavljanje i zanemarivanje te nisu iskusili kako je odrastati u podržavajućem i brižnom obiteljskom okruženju. Napustili su školu, bore se s izazovima mentalnog zdravlja, eksperimentirali su sa zlouporabom supstanci i nažalost počinili su kazneno djelo i završili u pravosudnom sustavu. Stoga se svi moramo zapitati što možemo učiniti bolje da to spriječimo. Pravovremena i kvalitativna procjena te pružanje usluga i intervencija i za djecu i mlade, ali i njihove obitelji zasigurno su ključ za prekid kruga nepovoljnog položaja. Vjerujem da ćemo zajedničkom suradnjom na programu ISKORAK pomoći djeci i mladima s problemima u ponašanju da prevladaju rizike i pružiti im priliku da ostvare svoje potencijale te vode ispunjen i produktivan život u obitelji i zajednici“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
 
Očekivani rezultati se, između ostalog, odnose na osnaživanje donositelja odluka u sustavima socijalne skrbi i pravosuđa za daljnje unapređivanje procesa planiranja, budžetiranja i reguliranja učinkovitih usluga i podrške za djecu i mlade s problemima u ponašanju, razvijanje i unaprjeđenje postupaka za procjenjivanje problema u ponašanju kod djece i mladih te razvijanja novih programa podrške za djecu i mlade s problemima u ponašanju. Uz to, i stručnjaci u ustanovama socijalne skrbi i pravosuđa će unaprijediti postojeća i steći nova znanja i vještine kako bi adekvatno podržali djecu i mlade s problemima u ponašanju, a program će omogućiti i kvalitetnije te obuhvatnije obrazovanje  budućih stručnjaka u području zaštite i skrbi o djeci i mladima s problemima u ponašanju.
 

Pisane vijesti