Ministarstvo pravosuđa i uprave ne izdaje naredbe predsjednicima sudova i ne miješa se u neovisnost sudbene vlasti

Slika /slike/iz pravosudnog sustava.jpg

U cilju objektivnog izvješćivanja javnosti Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ne izdaje naredbe predsjednicima sudova niti se miješa u neovisnost sudbene vlasti, kako je objavljeno u jednom tjedniku.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti koje obavlja poslove sudske uprave, u skladu s ovlastima propisanima Ustavom i Zakonom o sudovima izradilo je Akcijske planove za poboljšanje učinkovitosti pravosudnog područja za sve županijske i općinske sudove.

Stoga Ministarstvo pravosuđa i uprave u potpunosti odbacuje neistinite navode da je riječ o protuustavnom akcijskom planu ministra Malenice, kao i navode o naredbi sudcima da hitno ovrše građane.

Akcijski planovi provode se u cilju smanjenja broja svih neriješenih predmeta, proaktivnog rješavanja predmeta starijih od 7 godina i predmeta kojima prijeti zastara.

Provedba Akcijskih planova prati se na mjesečnoj i tromjesečnoj razini, te se u suradnji s predsjednicima sudova, u okviru zakonom propisanih ovlasti, razgovara o daljnjim aktivnostima u cilju ispunjenja definiranih ciljeva.

Takav proaktivan pristup rješavanju neriješenih predmeta, posebno predmeta starijih od 7 godina i predmeta kojima prije zastara, ni na koji način ne provodi se nauštrb temeljnog prava stranaka na pošteno suđenje kako se implicira u objavljenom članku.

Naglašavamo da odluke u sudskim postupcima mogu donijeti samo suci, a svatko tko smatra da mu je nezakonitim aktom suda povrijeđeno pravo može putem pravnog lijeka od neposredno višeg suda zatražiti pravnu zaštitu.

U provedbi Akcijskih planova utvrđuju se objektivni procesni razlozi neispunjavanja utvrđenih ciljeva.

Prema polugodišnjim podacima utvrđene ciljeve ispunili su svi županijski sudovi i ¾ općinskih sudova.

Stoga će Ministarstvo pravosuđa i uprave nastaviti provoditi poslove sudske uprave u skladu s Ustavom i zakonima u cilju povećanja učinkovitosti rada sudova i osiguranja prava stranaka na brzo i kvalitetno okončanje postupaka pred sudovima.
 
Neprofesionalno i neobjektivno izvještavanje s neprovjerenim i paušalnim informacijama kojima je cilj obmanuti javnost i zastrašiti dio građana, ne doprinose očuvanju vladavine prava i jačanju medijskih sloboda.
 
 

Pisane vijesti