Ministri Malenica i Vučković o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje u zatvorskom sustavu

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/svibanj/Sastanak MPU-MP.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministrica poljoprivrede Marija Vučković održali su u srijedu, 11. svibnja sastanak na temu razvoja poljoprivredne proizvodnje unutar zatvorskog sustava s naglaskom na stočarstvo.

Na sastanku održanom u prostorijama Ministarstva poljoprivrede sudjelovali su i ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ravnatelji Uprave za  veterinarstvo i sigurnost hrane te  Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede, a ispred zatvorskog sustava upravitelji kaznionica u Požegi, Turopolju, Lepoglavi, Valturi i Lipovici te zatvora u Gospiću.

Tom prilikom upravitelji su predstavili aktivnosti hrvatskih kaznionica i zatvora u tom segmentu, kao i potrebe istih vezane uz nastavak i unaprjeđenje obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade primarnih proizvoda kojim bi se zadovoljile prehrambene potrebe zatvorenika, smanjili troškovi zatvorskog sustava te u konačnici doprinijelo hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tijekom sastanka istaknuto je kako navedene aktivnosti imaju višestruke pozitivne efekte kako na hrvatsku poljoprivredu, tako i na važnu komponentu tretmana i resocijalizacije zatvorenika te je ministrica Vučković najavila da će nakon analize biti sagledane mogućnosti potpora u zatvorskom sustavu, posebice za strateški važne proizvodnje poput stočarstva, sjemenarstva i povrćarstva.

Kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, prioriteti kaznionica i zatvora u narednom vremenu su nabava potrebne mehanizacije, izgradnja klaonica te povećavanje kapaciteta stočnog fonda kako bi se zatvorenicima osigurao posao, ali i kasnija integracija u društvo.  Godišnje se u zatvorskom sustavu proizvede preko 300 tisuća kilograma povrća, oko 20 tisuća kilograma voća te preko 250 tisuća kilograma mesa.
 

Stranica