Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Društvo je učinkovito onoliko koliko štiti najranjivije

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/rujan/HN20220922706381.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nasilje je nedopustivo, Vlada ima nultu toleranciju na nasilje, istaknuto je u četvrtak na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji te naglašena važnost prevencije i suradnje institucija s udrugama, medijima i pružateljima socijalnih usluga.

Sjednica je održana u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica spomenuli su se sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke Gordane Oraškić. Njih je na današnji dan 1999. godine tijekom održavanja brakorazvodne parnice na sudu ubio Gordanin suprug.

Ministar Malenica: Društvo je učinkovito onoliko koliko zaštiti najranjivije

Ministar Malenica naglasio je kako Vlada želi poslati jasnu poruku da nasilje nije prihvatljivo, da ga neće tolerirati i najstrože sankcionirati.

"Društvo je učinkovito onoliko koliko ima instrumenata i snage da zaštiti najranjivije, a žrtve su svakako ranjive", rekao je i dodao kako su svi okupljeni na konferenciji svjesni da u fokusu svih u sustavu treba biti žrtva, a ne počinitelj.

Zaštita žrtve treba biti prioritet, na tome smo do sada radili i u suradnji s vama radit ćemo i u budućnosti, poručio je sudionicima konferencije.

Naveo je da je u sklopu Ministarstva pravosuđa i uprave formiran sustav podrške žrtvama i svjedocima te odjeli za podršku u sklopu sudova (sedam na županijskim sudovima - Zagreb, Vukovar, Osijek, Zadar, Split, Sisak i Rijeka), najavivši da će se osnovati njih još deset (na općinskom sudu u Splitu i Zagrebu te drugim županijskim sudovima).

"Time želimo svakoj žrtvi osigurati institucionalnu pomoć. Međutim, bez vašeg izvaninstitucionalnog djelovanja, bez vašeg zalaganja za žrtve, bez vaše potpore i pomoći sustav podrške žrtvama i svjedocima nije cjelovit", naglasio je.

Prošle godine pokrenuta je medijska kampanja "Empatija sada za društvo bez nasilja" koja se nastavlja i ove godine, a u sklopu sjednice prikazan je i video kampanje u kojem je sudjelovao Dino Hvalec, sin tragično preminule sutkinje.

Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji definitivno je prepoznat javno-zdravstveni problem i predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, naglasio je ministar Piletić i dodao kako ono negativno utječe na opću dobrobit žena i onemogućuje im kvalitetno i puno sudjelovanje u društvu.

Naglasivši Vladinu politiku nulte tolerancija na nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, ministar je podsjetio da su u Hrvatskoj u mandatu ove Vlade osposobljena skloništa u svim županijama te ih djeluje ukupno 25.

Od 2019. godine, dodao je, financira se rad savjetovališta i udruga za žrtve nasilja, a Hrvatska je peta država u Europi koja je osigurala rad besplatne anonimne telefonske linije nacionalnog pozivnog centra s brojem 116 006, koji radi 24 sata sedam dana u tjednu te je za njegov rad, odnosno za pet zaposlenih država osigurala novac.
 
Dodao je i da je Zakonom o socijalnoj skrbi propisana nova socijalna usluga - psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja, a u tijeku je i izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanje za razdoblje 2022.-2027.

Unatoč svemu tome, dodao je Piletić, nažalost se događaju zločini nad ženama koji dokazuju da se "uvijek može i mora učiniti više u borbi i sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji".

Svi dionici u sustavu moraju jačati suradnju, na boljem protokolu i dostupnosti informacija koje mogu utjecati na sprječavanje nasilja, rekao je i dodao da će se ustrajati u daljnjoj edukaciji stručnjaka, najavivši da će s radom početi i Akademija socijalne skrbi koja će organizirati stručno usavršavanje djelatnika u socijalnoj skrbi.

Za nasilje se nikad ne može pronaći opravdanje, poručio je i naglasio važnost integriranog pristupa problemu, odnosno sudjelovanja i interakciji državnih tijela, medija i organizacije civilnoga društva tj. pružatelja socijalnih usluga.

U sklopu sjednice uručeno je 16 ugovora u vrijednosti 830.000 kuna pružateljima usluga savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, kao financijska podrška uslijed porasta cijena energenata.

Ravnateljica Caritasa Jelena Lončar je u izjavi novinarima nakon konferencije tim povodom navela da je u Hrvatskoj trenutno popunjeno 57 posto kapaciteta za žrtve obiteljskog nasilja, navodeći kako se, iako u većini slučajeva težimo porastu postotka popunjenosti kapaciteta, u ovom slučaju nada da će sljedeće godine taj postotak biti manji.

"Nadam se da ćemo svi mi, čimbenici u društvu u Hrvatskoj činiti sve, zajedno s vama medijima koji imate izuzetno važnu ulogu u promicanju borbe protiv nasilja, da hrvatsko društvo u današnjici dosta bude društvo bez nasilja", poručila je.

Paljenje svijeća u spomen na ubijenu Gordanu Oraškić, Ljiljanu Hvalec i Hajru Prohić 

Ministri pravosuđa i uprave i rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Malenica i Marin Piletić uoči sjednice Nacionalnog tima, zapalili su vijeće ispred zgrade Općinskog građanskog suda u Zagrebu gdje su 1999. tijekom brakorazvodne parnice ubijene Gordana Oraškić, sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić te ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.
 
Tekst: Hina /MPU 
Foto: Hina 

Pisane vijesti