Nova zgrada Zemljišnoknjižnog odjela - najveća pravosudna infrastrukturna investicija u posljednjem desetljeću u Zagrebu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/srpanj/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svečanim otvorenjem nove zgrade Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu okončan je dvogodišnji projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade iz 1904. godine vrijedan gotovo 100 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svojem govoru istaknuo je da su zemljišne knjige važne za sve što radimo u pravosuđu i poslovnom okruženju te zbog poštovanja temeljnog načela pravne sigurnosti.

''To je pouzdanje u institucije i vjera u pravosuđe, ta je činjenica izuzetno važna zbog poštovanja temeljnog načela pravne sigurnosti. Činjenica da ćemo pravosuđe okupiti arhitektonski i urbanistički na jednom mjestu je signal koliko je pravosuđe bitno i koliko država drži do uvjeta u kojima suci i ostali pravosudni djelatnici rade'', rekao je predsjednik Vlade.

Govoreći o promjenama u pravosuđu, predsjednik Vlade kazao je da je prije početka pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta bio veći od 141 tisuću, a da ih dana ima tek nešto više od 8000.

Najveća pravosudna investicija u gradu Zagrebu u posljednjem desetljeću

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglasio je da je rekonstrukcija i dogradnja zgrade bivše Vozarske vojarne iz 1904. godine za potrebe Zemljišnoknjižnog odjela najveća pravosudna infrastrukturna investicija u gradu Zagrebu u posljednjem desetljeću.

„Ulaganje u pravosudnu infrastrukturu dio je razvojnog smjera promjene koje provodimo u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Uz zakonodavne i organizacijske promjene, digitalizacija i pravosudna infrastruktura okosnica su razvoja i unaprjeđenja pravosudnog sustava. U posljednjih nekoliko godina u pravosudnu infrastrukturu uložili smo preko pola milijarde kuna“, kazao je ministar.

Podsjetio je da su obnovljene zgrade Županijskog suda u Šibeniku i zgrade pravosudnih tijela u Metkoviću, a da su u tijeku rekonstrukcija zgrade bivšeg centra Standa u Splitu za potrebe Općinskog suda u Splitu vrijedna oko 78 milijuna kuna te radovi na zgradi Općinskog građanskog suda u Zagrebu vrijedni 133 milijuna kuna.

Novi investicijski ciklus vrijedan oko 2 milijarde kuna

Ministar Malenica najavio je novi investicijski ciklus u pravosudnu infrastrukturu procijenjene vrijednosti od oko dvije milijarde kuna.

„Infrastrukturne promjene preduvjet su ostvarivanja krucijalnih promjena u pravosuđu. One su tu u službi drugih promjena, organizacijskih i zakonodavnih. Samo mozaikom tih triju promjena možemo i moramo raditi iskorake u pravosuđu kako bismo vratili povjerenje građana“, zaključio je ministar.

„Svjetska banka već dugi niz godina pruža potporu modernizaciji upravljanja sustavom zemljišne administracije u Hrvatskoj u svrhu poboljšanja njegove učinkovitosti, transparentnosti i isplativosti. Najvidljiviji rezultat našeg zajedničkog rada je unaprjeđenje zemljišnoknjižnih usluga kako bi hrvatski građani imali koristi od kraćeg vremena obrade zemljišnih transakcija te mogli obavljati brojne usluge putem interneta. Trenutačno se 55% zahtjeva za zemljišnim uslugama podnosi online. Modernizirani sustav također će podržati razmjenu zemljišnih informacija između državnih institucija kako bi se olakšalo rješavanje ključnih razvojnih izazova, uključujući i prilagodbu klimatskim promjenama te ublažavanje opasnosti od katastrofa,” izjavila je Gallina Vincelette, regionalna direktorica Svjetske banke za države EU-a.

Predsjednica zagrebačkog Općinskog građanskog suda Petra Kušević Fraculj zahvalila je svim službenicima koji su sudjelovali u preseljenju.

''Uređene zemljišne knjige su preduvjet realizacije brojnih investicija. Vjerujem da će naš odjel nastaviti s predanim, kvalitetnim i učinkovitim radom na dobrobit svih nas, a novi prostori bit će dodana vrijednost radu naše službe i sudaca'', kazala je.

Zgrada je djelo arhitektonskog tima tvrtke MORE arhitekture d.o.o., glavnog projektanta Davora Bušnje, Zrinke Mrković Mračić i Vedrana Škopca, a izvođač radova tvrtka ING-GRAD.


 

Pisane vijesti