Obavijest biračima o izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave

Slika /slike/vijesti naslovnica/obavijest biracima.jpg

U nedjelju, 7. svibnja 2023. godine, održat će se izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Biračima pripadnicima nacionalnih manjina omogućava se pregled, dopuna i promjena podataka upisanih u registar birača.
 
Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ .
 
Zahtjevi za upis ili promjenu podataka upisanih u registar birača mogu se podnositi zaključno do srijede 26. travnja 2023. godine u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta, u radno vrijeme nadležnog upravnog tijela. Podaci o adresama i radnom vremenu nadležnih upravnih tijela nalaze se na sljedećoj poveznici https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ .
 
Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina, a posebno oni koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani koristeći uslugu e-Promjena nacionalnosti.
 
Naime, razvojem usluge e-Promjena nacionalnosti, biračima je omogućeno da zahtjev za upis ili promjenu podatka o nacionalnosti podnesu i putem sustava e-Građani u dijelu e-Birači.
 
Na uslugu se može prijaviti sa svim vjerodajnicama - Visoke razine sigurnosti (npr. e-osobna iskaznica), Značajne razine sigurnosti (npr. m-Token, Internet bankarstvo) ili Niske razine sigurnosti (npr. e-Pass).
 
Birači podnose zahtjev za upis ili promjenu podatka o nacionalnosti putem usluge e-Promjena nacionalnosti odabirom jedne od nacionalnosti dostupnih u padajućem izborniku kojeg će im sustav ponuditi. Podneseni zahtjev prosljeđuje se na odobrenje nadležnom upravnom tijelu prema mjestu prebivališta birača.
 
Birači će obavijest o riješenom zahtjevu za dopunu ili ispravak podatka o nacionalnosti u registru birača dobiti u svoj Korisnički pretinac (KP).
 
Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.  Iznimno, samo birači koji nisu upisani u registar birača, prilikom izdavanja potvrde za glasovanje na dan izbora, mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Na izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta te koji imaju važeću osobnu iskaznicu.
 
Napominje se da se osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020. godine, kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, smatraju važećima pa će birači, kojima je osobna iskaznica istekla počevši od 11. ožujka 2020. godine, biti u popisu birača.
 
Birači za koje se, prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta birača.
 

Uvid u registar birača
 
Nadležna upravna tijela

Objava biračima

Sustav e-Građani

Pisane vijesti