Obavijest o izuzeću božićnice od ovrhe sukladno izmjenama i dopunama Ovršnog zakona

Slika /slike/Građani/Ostale informacije.jpg
Povodom upita u vezi s izuzećem božićnica, toplog obroka i drugih prigodnih nagrada radniku, Ministarstvo pravosuđa i uprave ukazuje sljedeće.
 
Odredbama članka 12. Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona („Narodne novine“ broj 131/20.; dalje u tekstu: ZID OZ) uvedeni su novi instituti u smislu izuzimanja od ovrhe na novčanim sredstvima, dok je odredbama članka 22. ZID OZ-a propisano da ZID OZ stupa na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama.
 
Stupanjem na snagu ZID OZ-a 28. studenog 2020. stupio je na snagu i predmetni institut izuzeća od ovrhe propisan u tom zakonu, osobito zbog toga što se radi o odredbi koja uređuje provedbu ovrhe i određuje doseg samog ovršnog postupka na novčanim sredstvima.
 
Ukazujemo da božićnica, regres, topli obrok i druge prigodne nagrade radniku nisu do stupanja na snagu ZID OZ-a bile izuzete od ovrhe, već ih se ZID OZ-om izuzima od ovrhe kao novi iznos odvojen od plaće. Stoga, nije bilo potrebno njihovo izuzeće regulirati kroz Prijelazne i završne odredbe ZID OZ-a.
 
U skladu s navedenim, od 28. studenog 2020. uplatitelj (poslodavci) paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika (topli obrok), prigodne nagrade (božićnica, regres i sl.), novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika dužan je izvršiti uplatu navedenih primanja na poseban račun otvoren u banci (zaštićeni račun).
 
Uz navedeno, ističemo kako osoba kojoj se preko računa uplaćuju primanja i naknade koje su po zakonu izuzete od ovrhe, ako su sredstva zaplijenjena od strane Financijske agencije, do trenutka dok se ne izvrši prijenos sredstava na ovrhovoditeljev račun (60 dana a prije samo ako ovršenik pristane), može zatražiti od Financijske agencije da naloži banci prijenos sredstava izuzetih od ovrhe na poseban račun uz potvrdu uplatitelja o iznosu sredstava koja su izuzeta od ovrhe.

Pisane vijesti