Obavijest o produljenju privremenog ograničavanja prava posjete osobama lišenih slobode

Praćenjem aktualnih epidemioloških pokazatelja o povećanom riziku od bolesti COVID-19., sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, donesen je novi nalog o privremenom ograničavanju prava posjeta osobama lišenih slobode.

Novi nalog primjenjivat će se 15 dana, počevši od 6. travnja 2021. godine.

Sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i službenika/namještenika, a na temelju članka 4. stavka 3. i 4. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, privremeno se ograničava pravo svih kategorija osoba lišenih slobode na posjete članova obitelji i drugih osoba. Posjet se može odobriti iznimno, po posebnom odobrenju upravitelja, u situacijama kao što su smrt člana obitelji, elementarna nepogoda i sl.

Nalog se ne odnosi na posjete odvjetnika koji zastupaju osobe lišene slobode u kaznenim i drugim postupcima, te će se ti posjeti i nadalje odobravati.

Odobreni posjeti realiziraju se uz obvezu pridržavanja svih epidemioloških mjera, a svaki posjetitelj je obvezan potpisati izjavu o nepostojanju zdravstvenih rizika vezano uz bolest COVID-19.

Podsjećamo, trenutno je na snazi nalog od 22. ožujka 2021.

Pisane vijesti