Održan Okrugli stol na temu Strategije suzbijanja korupcije

  • Slika /slike/JAVNO SAVJETOVANJE/IMG_8616.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavca održalo je u srijedu, 19. studenog 2014. godine Okrugli stol na temu nacrta prijedloga Strategije suzbijanja korupcije 2015. – 2020. godine, u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca. 

Okrugli stol otvorila je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je prezentirao prijedlog nacrta Strategije suzbijanja korupcije 2015.-2020. izjavivši „kao društvo moramo otkriti što je uzrok koruptivnih radnji“. Nadalje je napomenuo kako se u javnoj upravi treba razvijati transparentnost postupaka i postaviti jasna pravila te se aktivno raditi na edukaciji i jačanju integriteta službenika.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić zahvalio je ministru pravosuđa na preuzimanju inicijative i odgovornosti za suzbijanje korupcije te se složio s ministrom pravosuđa kako moramo ohrabrivati građane da javno govore o korupciji.

Učinkovito i trajno sprječavanje rizika korupcije u sustavu javne nabave i sektoru gospodarstva jedan je od važnih elemenata nacionalne Strategije suzbijanja korupcije. Sustav javne nabave predstavlja područje visokog rizika od korupcije, a riječ je o području koje je neraskidivo povezano s javnom službom te je, kao takvo, jedno od najkritičnijih gospodarskih aktivnosti s obzirom na korupcijske rizike. Područje  javne nabave zahtijeva konstantne napore na uvođenju i podizanju preventivnih politika i standarda u suzbijanju korupcije.

U okviru Okruglog stola održana je panel rasprava na temu identifikacije koruptivnih rizika u poslovanju tijela javne vlasti u odnosu na privatan sektor u području javne nabave i gospodarstva na kojoj su sudjelovali ministar pravosuđa Orsat Miljenić, pomoćnik ministra gospodarstva Ismar Avdagić, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić, zamjenik predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti Sadmir Hošić i članica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Daria Duždević.

Na okruglom stolu okupili su se predstavnici tijela javne vlasti, privatnog sektora, akademske zajednice, udruga civilnog društva i medija s ciljem poticanja rasprave o određenju usmjerenja dodatnih napora u prevenciji mogućih nepravilnosti u području javne nabave i gospodarstva. Zaključci i preporuke rasprave doprinijet će identifikaciji efikasnijih alata suzbijanja korupcije u području javne nabave i gospodarstva koji će činiti dio Strategije suzbijanja korupcije i pripadajućeg Akcijskog plana.  

Nacrt Strategije suzbijanja korupcije 2015.-2020. možete pronaći na linku: Otvorena savjetovanja

Prezentaciju možete pronaći na linku: Strategija suzbijanja korupcije 2015.-2020.
 


Pisane vijesti | Antikorupcija