Održana 108. sjednica Vlade

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/ožujak/VRH_8714.jpg

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 108. sjednica Vlade na kojoj je, između ostalog, prihvaćena Odluka o zabrani novog zapošljavanja u državnoj službi.

Zabrana novog zapošljavanja u državnoj službi

Zbog kontinuiteta kontrole zapošljavanja državnom sektoru Vlada je donijela  Odluku o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, kao i uredima i drugim stručnim službama Vlade.

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika propisane su i iznimke od zabrane zapošljavanja, kriteriji za zapošljavanje vježbenika te rokovi za raspisivanje javnog natječaja i oglasa za novo zapošljavanje.

Ta se odluka primjenjuje i na zapošljavanje u pravosudnim i kaznenim tijelima, stručnoj službi Ustavnog suda i pučke pravobraniteljice te drugih pravobranitelja, ali i drugim tijelima koja se osnivaju radi obavljanja državne službe.

Prihvaćen Okvirni sporazum o suradnji Vlade i pravnih fakulteta

Prihvaćen je i Okvirni sporazum o suradnji Vlade, pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

Cilj je suradnje potpora i povezivanje stručne, znanstveno-istraživačke i nastavne djelatnosti pravnih fakulteta s radom Vlade i njenih stručnih službi i radnih tijela te tijela državne uprave.

Temeljem Sporazuma osnovat će se radna skupina od deset članova u kojoj će Vlada imenovati suvoditelja i četiri člana, a pravni fakulteti i Akademija po jednog člana.

Raspušteno Gradsko vijeće Grad Trilja

Vlada je na sjednici usvojila Rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Trilja.

Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u članku 84. propisano je da će Vlada na prijedlog tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu raspustiti predstavničko tijelo ako to tijelo u tekućoj godini ne donese proračun za slijedeću niti odluku o privremenom financiranju te ako ne donese proračun do isteka roka privremenog financiranja.

Gradonačelnik Trlja predložio je Proračun Grada za 2022. godinu, međutim proračun nije donese jer je od 13 zastupnika predstavničkog tijela 7 glasalo protiv, a 6 za.

30. prosinca 2021. održana je 8. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je donesena Odluka o privremenom financiranju.

Gradonačelnik Trilja zatražio je od Ministarstva pravosuđa i uprave nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća Grada Trilja na 8. sjednici.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nakon provedenog nadzora utvrdio je da je prilikom sazivanja sjednice i predlaganja Odluke o privremenom financiranju postupljeno protivno odredbama Poslovnika i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Na temelju provedenog nadzora Ministarstvo je 8. sjednicu Gradskog vijeća Grada Trilja proglasilo nezakonitom, a Odluku o privremenom financiranju ništavom.

Budući da Gradsko vijeće Grada Trilja nije donijelo Proračun za 2022. godinu, a da je Odluka o privremenom financiranju proglašena ništavom, stečeni su zakonom propisani uvjeti za raspuštanje Gradskog vijeća Grada Trilja.

Memorandum o razumijevanju Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva pravosuđa Republike Albanije

Sukladno Zakonu o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, Vlada je upoznata s potpisanim Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske i Ministarstva pravosuđa Republike Albanije.

Memorandum o razumijevanju potpisan je u Tirani 22. veljače 2022. godine na hrvatskom, albanskom i engleskom jeziku.  Potpisnici memoranduma su ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske dr. sc. Ivan Malenica i ministar pravosuđa  Republike Albanije dr. sc. Ulsi Manja.
 
 

Pisane vijesti