Održana 125. sjednica Vlade

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/lipanj/HN20220615578277.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, kao izaslanik predsjednika Vlade, sudjelovao je na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska, mjestu osnivanja prvog partizanskog odreda. 

Državni tajnik Josip Salapić obrazlažući Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću kazao je kako se tim zakonom dodatno uređuje stegovna odgovornost sudaca, revidiraju odredbe o postupcima imenovanja sudaca i preciziraju uvjeti za imenovanje te se dodatno uređuje institut premještaja.

U katalog stegovnih djela uvodi se novo stegovno djelo nedavanje suglasnosti za provođenje sigurnosne provjere. Redefinira se stegovno djelo - neuredno obnašanje dužnosti na način da se dužnost ispunjenja Okvirnog mjerila povećava na 100%. Sada su se Okvirna mjerila smatrala ispunjena kada je sudac ostvario 80%.

Govoreći o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnooodvjetničkom vijeću državni tajnik pojasnio je da se tim prijedlogom uređuje pitanje stupanja na dužnosti članova Vijeća, uređuju pitanja vezana uz plan popunjavanja slobodnih mjesta zamjenika državnih odvjetnika i premještaja zamjenika te se uređuju pitanja stegovnih postupaka protiv zamjenika državnih odvjetnika.

„Predloženim izmjenama uvodi se više različitih novčanih kazni u stegovnim postupcima koji se vode protiv zamjenika državnih odvjetnika, uvodi se mogućnost uvjetne osude te njezinog opoziva. Propisuje se da je ne davanje suglasnosti za provedbu sigurnosne provjere osnova za razrješenje dužnosti zamjenika državnog odvjetnika, na zahtjev DORH-a“, kazao je državni tajnik.

Vlada je prihvatila prijedlog Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za zamjenika općinskog načelnika Općine Dragalić iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine.

„Obzirom da je zamjenica općinskog načelnika iz reda srpske nacionalne manjine u općini Dragalić preminula, sukladno Zakonu, potrebno je raspisati prijevremene izbore. Dan održavanja izbora predlaže se nedjelja, 24. srpnja“ zaključio je državni tajnik Salapić.

Foto: Hina 
 
 

Stranica